Cello

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Cello'
Cello front side.jpg
String instrument
Jeneng liya Cello
Klasifikasi Alat musik gesek
Jangka
130px|center
Instrumèn kagandhèng
Pemusik

Cello utawa kang nduweni jeneng jangkep Violoncello iku salah siji piranti musik kang anggone nganggo kanthi cara digesek. Piranti iki kagolong piranti musik kulawarga piyul. Wong kang nggunakake cello diarani cellis. Cello iku piranti musik kang misuwur ing minangka piranti musik tunggal, musik kamar, lan dadi pondasi suwara orkestra moderen. Nama cello adalah singkatan dari kata dalam bahasa Italia violoncello, yang berarti "violone kecil". Violone adalah sebuah instrumen yang kuno, sebuah viol besar, yang mirip dengan bass modern.

Cello asring dikaitke karo musik klasik Eropa. Piranti iki dadi bageyan saka orkestra dan menehi suwara kbas ing kuwartet gesek, lan dadi bageyan saka kelompok musik kamar. Piranti musik iki kurang pas ing musik pop, nanging asring ana ing rekaman pop, lan rock.

Cello gaweane kang aling misuwur iku gaweane J. S. Bach Unaccompanied Suites for Cello, kang biyasane dikenal minangka Bach Cello Suites. Salah siji tuladha lagu jaman klasik karangane Haydn Cello Concerto #1 in C major. Repertoar standar jaman romanti kagolong Cello Concerto in B minor dening Antonín Dvořák, Cello Concerto in E minor dening Elgar, lan loro sonata dening Brahms. Komposisi-komposisi moderen saka wiwitane abad ka-20 kagolong sonata-sonata cello tanpa iringan dening Paul Hindemith (opus 25) lan Zoltán Kodály (opus 8). Rekaman-rekaman ing jero genre Avant Garde wis nguripake meneh kaluwesan piranti musik. Tuladhane yaiku Night of the Four Moons dening George Crumb.

Wujude[sunting | sunting sumber]

Ukuran cello luwih gedhe tinimbang piyul, nangingluwih cilik tinimbang bas. Kaya kulawargane piyul, cello nduweni senar papat. Senar-senare dipaske saka nadadhuwur ning cendhek, A, D, G, lan C (A3, D3, G2, lan C2 ing notasi tala kang ilmiyah. Piranti iki kaya viola, nanging nadhane luwih cendhak, lan seperlima oktaf luwih cendhak tinimbang piyul. Piranti iki digunakake kanthi cara didekake ing antarane sikile pemusik kang lungguh, lan didekake ing endipin.

Cello iku piranti musik kang rada ruwet, kang kaperang saka akeh bageyan. Sanajan umume mung digawe saka ari kayu, lan bageyan-bageyan liyane digawe nggunakake logam-logam liya utawa bahan komposit. Senar-senar moderen digawe saka baja, usus, nilon utawa bahan inti sintesis liyane, kang dilapisi karo gulungan logam.

Ukuran[sunting | sunting sumber]

Cello kang ukurane standar diarani ukuran pas. Nanging ana uga cello kang ukurane luwih cilik saka 7/8 lan 3/4 nganti 1/16. Cello kang ukurane luwih cilik iku padha karo cello kang standar, wujud, nada, lan carane nggunakake, sing bedake mung ukurane kang luwih cilik. Cello kanthi ukuran 1/2 iku asline ora 1/2 saka ukuran standar, nanging mung luwih cilik sithik. Cello kang paling disenengi dening para cellis iku cello kang ukurane 7/8. Cello kang digawe ing abad ka-17 lan 18 (mis. Stradivarius lan Guarneri) iku luwih cilik sithik tinimbang cello sing saiki dianggep ukurqan standar.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cello&oldid=833098"