Cello

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Cello'
Cello front side.jpg
String instrument
Jeneng liya Cello
Klasifikasi Piranti musik gesek
Jangka
130px|center
Instrumèn kagandhèng
Pemusik

Cello utawa kang duwé jeneng dawa Violoncello iku salah siji piranti musik kang anggoné nganggo kanthi cara digesek. Piranti iki kagolong piranti musik kulawarga piyul. Wong kang nggunakake cello diarani cellis. Cello iku piranti musik kang misuwur ing minangka piranti musik tunggal, musik kamar, lan dadi pondasi suwara orkestra moderen. Nama cello ya iku singkatan dari kata dalam basa Italia violoncello, yang berarti "violone kecil". Violone ya iku sebuah instrumen yang kuno, sebuah viol besar, yang mirib dengan bass modern.

Cello asring dikaitke karo musik klasik Éropah. Piranti iki dadi péranganing orkestra dan mènèhi suwara kbas ing kuwartet gesek, lan dadi péranganing kelompok musik kamar. Piranti musik iki kurang pas ing musik pop, nanging asring ana ing rekaman pop, lan rock.

Cello gawéane kang aling misuwur iku gawéane J. S. Bach Unaccompanied Suites for Cello, kang biyasane dikenal minangka Bach Cello Suites. Salah siji tuladha lagu jaman klasik karangane Haydn Cello Concerto #1 in C major. Repertoar standar jaman romanti kagolong Cello Concerto in B minor déning Antonín Dvořák, Cello Concerto in E minor déning Elgar, lan loro sonata déning Brahms. Komposisi-komposisi moderen saka wiwitane abad angka 20 kagolong sonata-sonata cello tanpa iringan déning Paul Hindemith (opus 25) lan Zoltán Kodály (opus 8). Rekaman-rekaman ing jero genre Avant Garde wis nguripake manèh kaluwesan piranti musik. Tuladhané ya iku Night of the Four Moons déning George Crumb.

Wujudé[besut | besut sumber]

Ukuran cello luwih gedhé tinimbang piyul, nangingluwih cilik tinimbang bas. Kaya kulawargane piyul, cello duwé senar papat. Senar-senare dipaske saka nadadhuwur ning cendhek, A, D, G, lan C (A3, D3, G2, lan C2 ing notasi tala kang ilmiyah. Piranti iki kaya viola, nanging nadhane luwih cendhak, lan seperlima oktaf luwih cendhak tinimbang piyul. Piranti iki digunakaké kanthi cara didekake ing antarané sikile pemusik kang lungguh, lan didekake ing endipin.

Cello iku piranti musik kang rada ruwet, kang kapérang saka akèh pérangan. Sanajan racaké mung digawé saka ari kayu, lan pérangan-pérangan liyané digawé nggunakake logam-logam liya utawa bahan komposit. Senar-senar moderen digawé saka baja, usus, nilon utawa bahan inti sintesis liyané, kang dilapisi karo gulungan logam.

Ukuran[besut | besut sumber]

Cello kang ukurane standar diarani ukuran pas. Nanging ana uga cello kang ukurane luwih cilik saka 7/8 lan 3/4 nganti 1/16. Cello kang ukurane luwih cilik iku padha karo cello kang standar, wujud, nada, lan carane nggunakake, sing bedake mung ukurane kang luwih cilik. Cello kanthi ukuran 1/2 iku asline ora 1/2 saka ukuran standar, nanging mung luwih cilik sithik. Cello kang paling disenengi déning para cellis iku cello kang ukurane 7/8. Cello kang digawé ing abad angka 17 lan 18 (mis. Stradivarius lan Guarneri) iku luwih cilik sithik tinimbang cello sing saiki dianggep ukurqan standar.