CL (penyanyi)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Lee Chae-rin (Koréa: 이채린) uga kondhang aran panggung CL, ya iku penyanyi K-pop, penulis lagu lan rapper. Lair ing Koréa Kidul 26 Fèbruwari 1991 nanging jaman ciliké akèh ana ing Jepang lan Prancis. CL wiwité dadi siswa pelatihan JYP Entertainment sadurungé gabung ing YG Entertainment lan taun 2008 debut dadi pangarep uga rapper utama karo Sandara Park, Park Bom, lan Minzy ing 2NE1 sampé akhiré bubar ing taun 2016[1].

CL ing sampul lagu "Hello Bitches", 2015

Babad slira lan karir[besut | besut sumber]

1991-2008: Wiwit urip lan karir[besut | besut sumber]

Lee Chae-rin lair ing Seoul, Koréa Kidul, nanging ciliké akèh ana ing mancanagara kaya Prancis lan Jepang. Umur 13 taun CL pindhah menyang Paris dhéwé sinambi sinau 2 taun. CL mangkat mèlu audisi YG Entertainment umur 15 taun. CL mèlu rekaman pertama kali ing laguné Big Bang (grup musik) ya iku "Intro (Hot Issue)" taun 2007 banjur uga muncul ing bagian rap laguné Uhm Jung-hwa kang judulé "DJ" taun 2008[2].

2009-2013: Debut ing 2NE1 lan wiwit karir solo[besut | besut sumber]

Wiwité, grup 2NE1 kolaborasi karo kanca labelé ya iku Big Bang (grup musik) ing lagu "Lollipop" sadurungé resmi debut ing acara The Music Trend SBS 17 Mei 2009 lan nampilaké lagu "Fire". 2NE1 banjur langsung dadi grup kondhang lan ngasilaké akèh prèstasi lèwat lagu "I Don't Care" teka album pertamané 2NE1, lagu iku ngasilaké piala penghargaan "Lagu Taun Iki" ing Mnet Asian Music Awards taun 2009 lan uga nggawé 2NE1 dadi grup pertama kang bisa menang penghargaan daesang (penghargaan paling dhuwur) ing taun debuté.

Agustus 2009, CL kolaborasi karo kanca labelé G-Dragon teka grup Big Bang (grup musik) lan Teddy Park teka grup 1TYM lan ngasilaké lagu "The Leaders" kang ana ing album solo pertama G-Dragon, Heartbreaker. Ing sasi iku 2NE1 uga mungkasi promosi "I Don't Care", banjur CL kolaborasi karo anggota 2NE1 liyané ya iku Minzy lan ngasilaké lagu "Please Don't Go", lagu iku suksès ana ing peringkat 6 Gaon Chart ing pungkasan sasi Novèmber. CL pertama ngluncuraké lagu soloné kang judulé "The Baddest Female" tanggal 28 Mei 2013[3].

2014-saiki: Karir solo lan pisah saka YG Entertainment[besut | besut sumber]

Oktober 2014, CL ngumumaké rencana debut dadi penyanyi solo ing Amérikah Sarékat ing taun selanjuté lan ditulung Scooter Braun kang dadi manajeré[4]. Mei 2015, CL uga nyanyi ing laguné Diplo kang judulé "Doctor Pepper" karo Riff Raff lan OG Maco[5]. Ing Novèmber 2015, CL ngluncuraké lagu debut pertamané kang judulé "Hello Bitches", lagu iku dadi lagu pembuka utawa intro album debut internasionalé Lifted (EP). Lagu andalané kang judulé "Lifted" diluncuraké 19 Agustus 2016, lagu iku suksès manggon ing tataran Top 30 Hip-Hop/Rap Chart Itunes telung jam sawisé dibabar ya iku ing peringkat 21[6]. Kalawarta Time ngarani CL dadi "tembé buri Kpop ing Amérikah"[7]. 29 Oktober 2016, CL nganakaké Tur Konsèr Amèrikah Lor pertamané "Hello Bitches" ing Hammerstein Ballroom kutha New York uga ing Toronto 14 Novèmber[8].

Ing sedawané taun 2017-2019 CL dadi kolaborator ing pira-pira lagu artis-artis internasional kaya lagu "Surrender" karo Shaiana ing albumé Lil Yachty Teanage Emotions, babar 26 Mei 2017, "No Better Feelin" kang dadi lagu latar pèlem My Little Pony babar ing 22 Sèptèmber 2017, "Dopeness" ing albumé Black Eyed Peas Masters of the Sun Vol. 1 kang pidioné babar 25 Oktober 2018[9] ing Youtube, lang kang paling anyar CL muncul dadi kolaborator ing laguné PKCZ karo Afrojack kang judulé "Cut It Up" babar 4 Juni 2019[10].

Saliyané aktipitas nyanyi, CL uga dadi penampil ing panutupan Olimpiade Musim Dingin taun 2018 ing stadion Olimpiade Pyongchang, nampilaké lagu andalané yaiku "The Baddest Female" lan "I Am the Best" 2NE1, CL suksès nutup acara iku karo grup EXO 25 Fèbruari 2018[11].

Ing Agustus 2018, CL uga main ing pèlem Hollywood Mile 22 kang uga dibintangi Mark Wahlberg[12].

8 Novèmber 2019, YG Entertainment ngumumaké CL wis ora ngelanjutaké perjanjian kontrak ing YG[13].

Karya lagu lan album[besut | besut sumber]

Lagu[besut | besut sumber]

Penyanyi utama[besut | besut sumber]

Judul Taun Peringkat puncak Album
KOR[14]
"Please Don't Go"

(karo Minzy)

2009 6 To Anyone
"The Baddest Female" 2013 style="background: #ececec; color: black;" class="table-na" | lagu ora melebu album
"MTBD (Mental Breakdown)" 2014 11 Crush
"Hello Bitches" 2015 21 Lifted - Album cilik
"—" ora melebu undhak lagu utawa ora di babar ing negara iku

Penyanyi tamu[besut | besut sumber]

Judul Taun Posisi Undhak Lagu Album
KOR[15] FRA NOR SWI US

Dance

US
"Hot Issue"

(G-Dragon karo CL)

2007 Hot Issue
"DJ"

(Uhm Jung-hwa karo CL)

2008 D.I.S.C.O
"What"

(YMGA karo YG Family & DJ Wreckx)

lagu ora melebu album
"The Leaders"

(G-Dragon karo CL & Teddy)

2009 38 Heartbreaker
"Kiss"

(Dara karo CL)

5 To Anyone
"Dirty Vibe"

(Skrillex karo Diplo, G-Dragon, lan CL)

2014 19 Recess
"Doctor Pepper"

(karo Diplo, Riff Raff lan OG Maco)[16]

2015 lagu ora melebu album
"Daddy"

(Psy karo CL)

1 40 20 25 6 97 Chiljip Psy-da
"Surrender"

(Lil Yachty karo CL lan Shaiana)

2017 Teenage Emotions
"Dopeness"

(The Black Eyed Peas karo CL)

2018 Masters of The Sun Vol. 1
"Cut It Up"

(PKCZ karo CL lan Afrojack)

2019 lagu ora melebu album
"—" ora melebu undhak lagu utawa ora di babar ing negara iku

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Breaking: 2NE1 Is Officially Disbanding". Soompi (ing basa Inggris). 1480058985. Dijupuk 2019-11-24.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. "YESASIA: Uhm Jung Hwa 2008 Mini Album - D.I.S.C.O CD - Uhm Jung Hwa, YG Entertainment - Korean Music - Free Shipping". www.yesasia.com. Dijupuk 2019-11-24. 
  3. ""The Baddest Female" CL releases her solo debut MV". allkpop. Dijupuk 2019-11-24. 
  4. "2NE1's CL confirmed to make her U.S. debut as a solo artist". allkpop. Dijupuk 2019-11-24. 
  5. "Diplo Featuring CL, RiFF RAFF & OG Maco "Doctor Pepper" Music Video". HYPEBEAST. Dijupuk 2019-11-24. 
  6. "K-Pop Star CL Reaches New Heights on Debut Single 'Lifted'". Billboard. Dijupuk 2019-11-24. 
  7. "K-POP's Next Act". Time (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-11-24. 
  8. "CL will embark on solo tour of North America, called ‘HELLO BITCHES TOUR 2016’". Asian Junkie (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-11-24. 
  9. "The Black Eyed Peas & CL Pull Off a Heist in Epic 'Dopeness' Video: Watch". Billboard. Dijupuk 2019-11-24. 
  10. "PKCZ® Teams Up With CL & Afrojack on 'Cut It Up': Watch the Music Video". Billboard. Dijupuk 2019-11-24. 
  11. "K-Pop Stars CL & EXO Impress at Winter Olympics Closing Ceremony". Billboard. Dijupuk 2019-11-24. 
  12. "CL Makes Hollywood Debut in MILE 22, to be Released on August 17". Korean Film Biz Zone (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-11-24. 
  13. "씨엘, 결국 YG 떠난다…“전속계약 종료 합의..각별한 마음으로 응원”[공식입장]". n.news.naver.com (ing basa Korea). Dijupuk 2019-11-24. 
  14. "Gaon Chart Search: CL". Gaon Chart (ing basa bahasa Korea). Korea Music Content Industry Association. Dijupuk 13 November 2010. 
  15. "Gaon Chart Search: CL". Gaon Chart (ing basa bahasa Korea). Korea Music Content Industry Association. Dijupuk 13 November 2010. 
  16. INTERVIEW: Five Things You NEED To Look Out For From Diplo In 2015