Burgundian

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Burgundian (Latin: Burgundiōnes; Old Norse: Burgundar; Old English: Burgendas, Yunani: Βούργουνδοι) ya iku wong-wong saka suku Jermanik Wétan sing manawa wis nglakoké émigrasi saka daratan Skandinavia menyang pulo Bornholm, uga bisa diarani saka papan panggonané sing suwé ing Old Norse utawa Burgundarholmr (Pulo Burgundi) banjur lagi menyang dharatan Éropah.

Kekaisaran Romawi nalika masané Kaisar Hadrianus, nuduhaké papan panggonan klompok Burgundian Jerman, banjur mapan ana ing laladan Viadua (Oder) lan (Vistula)salah sawijining kali ing (Polandia)

.

Jeneng[besut | besut sumber]

Jeneng Burgundi wiwit tetep kahubung karo laladan Prancis sing wis modern. Jeneng iki disandang karo suku bangsa iki lewat sejarah. Antarané abad ke-6 lan ke-20, ana bates-bates lan koneksi pulitik laladan iki sing kerep gonta-ganti, ora ana siji-sijio perubahan-perubahan sing duwé hubungan karo Burgundi asliné. Burgundi jeneng sing digunaké ing kene lan umumé digunaké karo penulis Inggris kanggo ngrujuk karo Burgundiones ya iku formasi sing luwih cepet ngacu karo penduduk wewengkon Burgundi, mulane wong-wongé disebut Burgundiones. Keturunanné saka Burgundisaiki isih ditemuké mapan ana ing antarane Swiss barat lan Prancis.

Sejarahé[besut | besut sumber]

Papan dunungé Pulo Bornhold

Masa Tribal[besut | besut sumber]

Tradisi Burgundian saka laladan asalé Skandinavia ditemuké saka bukti jeneng lan bukti arkéologi (Stjerna) sing mertimbangké akeh tradisine [1]. Mungkin Skandinavia ana ing njaba sumber-sumber sejarah Romawi awal, Tacitus (cuma nyebutkan salah sawijining suku Skandinavia, para Suiones), sumber Romawi liyané ora nyebutke ing ngendi asal e Burgundi, sarta referensi Romawi pertama ngamot informasi yen bangsa iki ana ing sisi wetan Kali Rhein [2]. Sak liyane iku sumber Romawi awal nganggap iku cuman suku liyané saka Jermanik Wétan.

Ana sumber Þorsteins saga Víkingssonar [3], Veseti netepke ing pulau utawa bonggol, sing disebut Borgund, ya iku Bornholm. Terjemahan Alfred sing Agung tentang Orosius nggunake jeneng Burgenda. Penyair awal mitologi negeske saka sumber awal abad pertengahan, Vita Sigismundi, kabeh mau tetep nyekel tradisi lisan bab asal Skandinavia [4]

Watara taun 250, populasi Bornholm ing (pulo Burgundi) sebagian gedhé ilang saka pulau iku. Wong-wongé pada ora nganggo kuburan manèh, tapi ana sing isih nganggo kuburan.[5]

Sakwisé patang puluh taun, Burgundi metu manèh. Bar narik pasukanné perang musuh Alaric I saka bangsa Viking taun 406-408, suku-suku ana ing sisih lor nyeberang Kali Rhine lan memasuki Kekaisaran ing Völkerwanderung, utawa milih migrasi Jermanik. Suku-suku sing nglakoké tindakan iku ya iku suku Alan, Vandal, Suevi, lan mungkin Burgundi. Burgundi migrasi saka kulon lan netep ing Lembah Rhine. Bagian liyané saka Burgundi tetep tinggal mapan ana ing wewengkoné, ana sing milih uga dadi tentarané Attila saka Hun taun 451 [6][7]

Kerajaan sing Pisanan[besut | besut sumber]

Taun 411, raja Burgundia Gundahar utawa Gundicar ndiriké kaisar bonéka, Jovinus, sing kerja bareng Goar, raja Alans. Gudahar tetep nganggo [[budaya Gallo-Romawi [| Galia kaisar]] lan netep ing cedaké kali Rhine. Kaisar Honorius saka Romawi secara resmi "menehi" lemah kanggo Burgundian. Status sing anyar nggawé Burgundi dadi nagara federasi sak ngisore Romawi. Burgundian ora puas, banjur nyerang moro ing laladané Romawi ya iku Gallia nganti akhir taun 436. Jenderal Romawi Aetius nganggo tentara bayaran ing taun 437 kanggo numpas Burgundi. Gundahar mati ana ing pertempuran iku [8]

Kerajaan sing Keloro[besut | besut sumber]

Kanggo alesan sing ora iso disebutké ing sumber-sumber, Burgundi di kei status federasi taun 443 dimukimké manèh karo Aetius pindah ing wewengkon "Sapaudia".[8] Ana raja anyar Gundioc utawa Gunderic, diprediksi iki anaké Gundahar, ngenteni wong tuwané [9]. Sejarawan Pline ngomong yen Burgundi uga ndirikan Vienne dadi kutha krajané kerajaan Burgundi, nganti diserbu kaum Frank taun 534.

Burgundian dadi sekuthuné Aetius lan konfederasi Viking nglawan Attila ing [Pertempuran Châlons taun 451. Aliansi antarané Burgundi lan Viking kuat banget nganti iso menangké pasukan Romawi.

Karajan Burgundi anatarané taun 443 nganti 476 M

Dadi Kekaisaran[besut | besut sumber]

Taun 455, pemimpin Burgundian dianggep bahaya amarga mateni kaisar Petronius Maximus lan nggawe geger kutha Roma. Burgundi dadi kerajaan sing berkembang ing taun 456 ngadakaké ekspansi teritorial lan ngatur pembagian kekuasaané karo senator Romawi. Taun 457, Ricimer salah sawijining penguasa Burgundi nggulingké Kaisar Avitus, banjur terus berkuasa nganti taun 461 nganti matiné Ricimer. Nganti taun 474, pengaruh Burgundia saya gedhé. Kerajaan Burgundi akhiré dibagi per penguasané, ana Gundobad lan seduluré, Godigise l, Chilperic II, lan Gundomar I.

Konsolidasi Kerajaan[besut | besut sumber]

Miturut Gregorius saka Tours, taun-taun sakwisé Gundobad ngalami pergantian kekuasaan sing kebak paten-patenan. Gregorius ngomong nyataké Gundobad mateni seduluré Chilperic saudaranya, ngelelepké bojoné duluré déwé lan ngasingké anak wedoké duluré (salah sawijining iku bojoné Clovis saka Frank, lan critané duwé tanggung jawab bab pertobatanné ). Sakwisé ngonsolidasiké kekuasaané antarané 501 lan kematiannya pada tahun 516, Gundobad dadi penguasa sing mbangun pondasi Kerajaan Burgundi.

Kekuasanné Burgundi antarané taun 500

Tibané Kerajaan sing Terakhir[besut | besut sumber]

Para Burgundian ngeluaské kekuasaané mulai saka Gaul nganti Italia lor, Swiss kulon, lan sebagian wewengkon Perancis. Taun 493 Clovis, raja kaum Frank, ngawini putri penguasa Burgundi Clotilda (putri Chilperic), sing ngonversi Burgundi mlebu iman Katholik. Sekutu pertamané Clovis ' ya iku bangsa Viking mulai abad ke-6 awal, Burgundian akhiré ditaklukké karo kaum Frank taun 534 setelah upaya pertama dalam pertempuran ing Vézeronce lan didadekké siji karo kerajaanné Kaum Frank.

Burgundi dadi bagianné Kekaisaran Frank antarané taun 534 nganti 843

Basa[besut | besut sumber]

Burgundian nganggo basa Indo Jermanik khususé basa Jermanik Timur.

Agama[besut | besut sumber]

Awalé nganut agama Arianisme nganti ing masa pemerintahané Gundobad, banjur pindah nganut agama Katholik Roma.

Hukum[besut | besut sumber]

Burgundian ninggalké telu kodhe hukum ya iku Lex Gundobada sing digawé Gundobad, Lex Romana Burgundionum (Hukum Romawi saka Burgundi), lan Prima Constitutio.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Musset, Lucien. 1975. The Germanic Invasions: The Making of Europe AD 400-600. University Park. Pennsylvania: The Pennsylvania State University Press.
  2. ^ Rolfe, J.C., trans, Ammianus Marcellinus. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 1950
  3. ^ The Saga of Thorstein, Viking's Son
  4. ^ Viktor Rydberg (1828-1895), (Our Fathers 'Godsaga)
  5. ^ Stjerna, in Nerman 1925: 176
  6. ^ Sidonnius Appolinarius, Carmina, 7, 322
  7. ^ Luebe. Die Burgunder. in Krüger II. hal, 373, ing njero Herbert Schutz. 2001. Tools, weapons and ornaments: Germanic material culture in Pre-Carolingian Central Europe, 400-750. BRIL. hal. 36
  8. ^ a b Prosper, Chronica Gallica 452; Hydatius, dan Sidonius Apollinaris
  9. ^ Drew, Katherine Fischer. The Burgundian Code. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1972
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Burgundian&oldid=1048783"