Boto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Boto
Amazon river dolphin size.svg
Size compared to an average human
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Subklas: Eutheria
Ordho: Cetacea
Subordho: Odontoceti
Superfamili: Platanistoidea
Famili: Iniidae
Gray, 1846
Génus: Inia
Spésies: I. geoffrensis
Jeneng binomial
Inia geoffrensis
Blainville, 1817
Cetacea range map Amazon River Dolphin.PNG
Amazon river dolphin range

Lumba-lumba Boto (Inia Geoffrensis) minangka sedulurè tucuxi kang luwih gedhé manèh.[2][3] Dawané mèh 2,5 m, lan boboté luwih saka 136 kg sarta ora kaya kerabat sosial liyané.[2] Kepriyé waé, boto minangka makhluk mencil kang seneng ndhéwé.[2] Nglangèni Amazon dhéwékan merga panganané iwak-iwak bréngosen kaya déné lélé, pithing, lan kura kanthi migunakaké untuné kang landhep.[2]

Béda liyané antarané tucuxi lan boto ya iku, boto arang malumpat saka banyu.[2] Luwih spèsifik manèh, guluné boto saka jinis vertebrata ora sambung, tegesé boto bisa ngobahaké ndhasé saka arah siji menyang arah liyané.[2] Kaluwihan iki lelawanan karo lumba-lumba laut, kang guluné dadi siji.[2] Boto uga bisa ndhangir lingkungan kang jembar lan cepet mung kanthi migunakaké obahan guluné kang bébas.[2]

Bot(Amazon river dolphins) ing Duisburg Zoo Sasi June 2006

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Reeves, R.R., Jefferson, T.A., Karczmarski, L., Laidre, K., O’Corry-Crowe, G., Rojas-Bracho, L., Secchi, E.R., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, J.Y. & Zhou, K. (2008). "Inia geoffrensis". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Dijupuk 06 March 2009.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung) Database entry includes a lengthy justification of why this species is data-deficient.
  2. ^ a b c d e f g h [Majalah Panjebar Semangat. 12 April 2003. Edisi 15. Hal 47]
  3. ^ (kajupuk tangaal 12 Maret 2011)