Boto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Boto
Size compared to an average human
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Subkelas: Eutheria
Ordo: Cetacea
Suborder: Odontoceti
Superkulawarga: Platanistoidea
Kulawarga: Iniidae
Gray, 1846
Marga: Inia
Jinis: I. geoffrensis
Jeneng binomial
Inia geoffrensis
Blainville, 1817
Amazon river dolphin range

Lumba-lumba Boto (Inia Geoffrensis) mujudakè sedulurè tucuxi kang luwih gedhé manèh.[2][3] Dawané mèh 2,5 m, lan boboté luwih saka 136 kg sarta ora kaya kerabat sosial liyané.[2] Kepriyé waé, boto mujudaké makhluk mencil kang seneng ndhéwé.[2] Nglangèni Amazon dhéwékan merga panganané iwak-iwak bréngosen kayadéné lélé, pithing, lan kura kanthi migunakaké untuné kang landhep.[2]

Béda liyané antarané tucuxi lan boto ya iku, boto arang malumpat saka banyu.[2] Luwih spèsifik manèh, guluné boto saka jinis vertebrata ora sambung, tegesé boto bisa ngobahaké ndhasé saka arah siji menyang arah liyané.[2] Kaluwihan iki lelawanan karo lumba-lumba laut, kang guluné dadi siji.[2] Boto uga bisa ndhangir lingkungan kang jembar lan cepet mung kanthi migunakaké gerakan guluné kang bébas.[2]

Bot(Amazon river dolphins) ing Duisburg Zoo Sasi June 2006

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Reeves, R.R., Jefferson, T.A., Karczmarski, L., Laidre, K., O’Corry-Crowe, G., Rojas-Bracho, L., Secchi, E.R., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, J.Y. & Zhou, K. (2008). Inia geoffrensis. Dhaptar Abang Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Diakses ing 06 March 2009. Database entry includes a lengthy justification of why this species is data-deficient.
  2. ^ a b c d e f g h (id)[Majalah Panjebar Semangat. 12 April 2003. Edisi 15. Hal 47]
  3. ^ (id)(kajupuk tangaal 12 Maret 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Boto&oldid=1000583"