Bob Marley

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Marley manggung ing Zurich, Swiss, 30 Mèi 1980

Robert Nesta Marley, utawi dipuntepang ugi Bob Marley (lair ing Nine Mile, Saint Ann Parish, Jamaika, 6 Fèbruari 1945 – pati ing Miami, Florida, Amérika Sarékat, 11 Mèi 1981 ing yuswa 36 taun).[1]

Penyanyi, musisi reggae, penulis lagu.[2] Ramané asmané (Kapten Norval Marley) nikah karo kenya ayu jenengé Cedalla Jamaika Booker.[1]

Marley ngrewangi ngenalaké musik reggae ana ing donya lan tetep dadi salah sijining seniman kang paling disenengi tekan dina iki.[2] Bob Marley ngawiti kariré karo grup band the Wailers, grup the Wailers kang di wujud karo musisi lan musisi ing taun 1963.[3]

Marley resmi nikah karo Rita Marley ing wulan February 1966.[3] Lan Rita kang ngenalaké Robert Nesta Marley karo Rastafarianism[3]. Ing taun 1969, Marley, Tosh, lan Livingston kanthi penuh nguasani Rastafarianism, kang akèh banget ngaruhi musiké (Rastafarianism) lan reggae racaké.[3]

Karir Musik[besut | besut sumber]

Panjenenganipun wiwit misuwur ing donya musik reggae ing taun 1962.[2] Album pertamané ya iku "The Wailing Wailers" kang dirilis taun 1965 karo The Wailers, ing 1974 lagu "No Woman No Cry" dadi populer ing Jamaika lan nagara-nagara Amérika Sarékat, tanapi ing taun 1977 piyambaké mengidap lelara kanker.[2] Ing taun 1981 Marley ninggal dunya amarga kangker kulit kang dialami kurang luwih patang taun kapungkur. piyambaké ninggal garwa lan 13 putra.[2]

Diskografi[besut | besut sumber]

Album studio[besut | besut sumber]

kaliyan The Wailers[2][besut | besut sumber]

sesarengan Bob Marley & The Wailers[2][besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Bob Marley Biografi dipununduh tanggal 9 Juni 2011
  2. a b c d e f g Bob Marley dipununduh tanggal 9 Juni 2011
  3. a b c d selebriti kapanlagi dipununduh tanggal 9 Juni 2011