Bathara Kala

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Bathara Kala

Bathara Kala iku putra Sanghyang Manikmaya. Bathara iki kondhang ing ruwatan sing magepokan klawan wong-wong sukerta. Kanggo ngruwat kudu dianaké tanggapan wayang kulit Lakon Amurwakala.

Tembung kala[sunting | besut sumber]

Kala nduwèni arti loro, ya iku:

  • wektu
  • déwa penasaran

Lairé Bathara Kala[sunting | besut sumber]

Kacaritaaké, Sanghyang Manikmaya lagi numpak Lembu Nandhini bareng Umayi, garwané. Ing ndhuwur samodra, Manikmaya sedya lambang asmara, ananging Umayi ora gelem. Kama kang metu banjur tumiba ing samodra lan dadi raseksa. Raseksa iku terus urip lan gawéyané mangan iwak-iwak samodra.

Sanghyang Baruna, panguwasa samodra, ngadhep Suralaya supaya raseksa mau disingkirké. Iba kagèté, jebul para déwa padha ora kuwawa nandhingi. Sing bisa ngalahaké ya iku ramané dhéwé, Manikmaya (Bathara Guru). Siyungé ditugel lan dadi keris Kalanadhah lan Kaladhita. Raseksa mau banjur diwènèhi jeneng Bathara Kala. Kanggo gantiné, Kala diwènèhi wenang mangan wong-wong sing lair sukerta lan sing lali ing urip pradinan. Ing bathuké, Bathara Kala diwènèhi Rajah Kalacakra. Sapa sing bisa maca rajah mau ora bakal bisa dipangan Kala.

Kauripané[sunting | besut sumber]

Bathara Kala urip bareng Bathari Durga ing kahyangan Setra Gandamayit. Dhèwèké sing nurunaké raja-raja buta (raseksa). Ing pedhalangan, Bathara Kala bisa dikalahaké déning Bathara Wisnu. Raseksa iki sembrono lan seneng ngrusak apa waé tanpa mikir dawa.

Ing ajaran Hindu[sunting | besut sumber]

Wonten ing ajaran agama Hindu, Kālá (Sansekerta: कल) inggih punika putra Dewa Siwa ingkang dados dewa panguwaosipun wektu (tembung kala saking basa Sanskerta ingkang tegesipun wekdal). Dewa Kala asring dipunsimbolaken mawi wujud raksasa ingkang arupa nggegirisi, boten kados Dewa. Wonten ing filsafat Hindu, Kala minangka simbol bilih sinten kemawon boten saged nglawan hukum karma. Ewadene sampun wekdalipun nilar paken gesang ing donya, wekdal punika ugi "Kala" badhe mapag. Ewadene wonten ingkang kersa, badhe dipun brasta déning Kala. Saengga, Kala punika gadhah rupa ingkang nggegirisi, asipat meksa sadaya tiyang supados nurut kaliyan piyambakipun.

Referensi[sunting | besut sumber]

Sukartha, I Ketut. 2003. Agama Hindu. Penerbit: Ganeca Exact

Delengen Uga[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bathara_Kala&oldid=1014097"