Basa Sindang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Basa Col
Asal Indonésia
Laladan Kutha Lubuklinggau lan pérangan wétan Bengkulu; Muara Kelingi.
Panyatur asli
145.000 (sènsus 2000). (tanpa surya)
Dhialèk
Lembak Delapan
Sindang Kelingi
Beliti
Lubuk Linggau
Kodhe basa
ISO 639-1 -
ISO 639-2 -
ISO 639-3 liw

Basa Sindang atawa uga lewih kawentar jejuluk basa Col iki basa kang dienggo déning wong ing marga atawa désa Sindang. Marga atawa désa iku ana ing daérah Kali Kelingi lan Kali Beliti, Kabupatén Musi Rawas lan sekubengané. Ana uga ning daérah Kali Saling ing Kacamatan Tebing Tinggi, Kabupatèn Lahat, Sumatra Kidul[1][2]. Dadi daérah sing dadi papan penutur basa Sindang iki ana ing Kabupatén Musi Rawas, Lahat, lan Rejang Lebong, Bengkulu. Basa Col iki mlebu ing kulawarga basa Melayu Tengah. Ana gagasan asal-usulé teges lan makna tembung Sindang iku tegesé ili kalén. Mergané basa iki dienggo déning wong kang manggon ing ili kalén ing wewengkon Musi Rawas. Uga tembung Col iku tegesé “ora”. Ing guneman wong Sindang tembung “col” iki sok metu. Uga mergané basa iki karan basa Col.

Miturut panalitèn saka Pusat Bahasa Depdikbud taun 1996, basa Sindang iki duwé kebasaan kang mirunggan. Basa Sindang lumrahé ora ana dhialék lokal, ning ana bédané amarga béda cara ngecapaké tembung atawa kalimat. Conto ukara basa Sindang iki ya iku:

'Ku naq kan' tegesé ‘Aku arep mangan’.

'Maq baliq dulu' tegesé ‘Ibu bali sikik’[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Arifin, Siti Salamah, dkk. (1996). FONOLOGI DAN MORFOLOGI BAHASA SINDANG. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 
  2. "Col". Ethnologue. Dijupuk September 26, 2017.