Basa Koptik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Koptik
Cithakan:Coptic Met.Remenkīmi
Asal Mesir, Kanada, Australia, Amérika Sarékat
Panyatur asli
Punah minangka basa sadina-dina ing abad kaping 17[1], nanging dienggo minangka basa liturgis Gréja Koptik lan uga minangka basa sadina-dina déning sawetara panutur[2][3][4][5] (tanpa surya)
Aksara Koptik
Sandi basa
ISO 639-2 cop
ISO 639-3 cop

Basa Koptik utawa Basa Koptik Mesir (Basa Koptik Met.Remenkīmi) iku tahap pungkasan Basa Mesir, sawijining anggota saka rumpun basa Afro-Asiatik sing dipituturaké ing Mesir nganti minimal abad kaping 17. Basa Mesir wiwit ditulis mawa aksara Yunani ing abad kapisan Masèhi. Aksara iki banjur diarani aksara Koptik lan sajatiné aksara Yunani sing ditambahi mawa enem utawa pitung aksara tambahan saka aksara Demotik Mesir kanggo nglambangaké foném-foném sing ora ana ing basa Yunani.

Ana sawetara dialèk basa Koptik, sing wigati dhéwé ya iku dialèk Sahidik lan Bohairik.

Basa Koptik diganti mawa basa Arab Mesir sawisé Mesir ditaklukaké déning wong-wong Arab ing abad kaping 7. Sanadyan wis punah, ora akèh dienggo mawa basa sadina-dina manèh, Basa Koptik isih dienggo minangka basa liturgis déning kaum Kristen Koptik Mesir. Basa sing dienggo ya iku utamané nganggo dialèk Bohairik. Saliyané iku isih ana sawetara wong-wong sing nganggo basa iki sadina-dinané.

Uga delengen[sunting | besut sumber]

Bibliography[sunting | besut sumber]

  • Wolfgang Kosack: Lehrbuch des Koptischen.Teil I:Koptische Grammatik.Teil II:Koptische Lesestücke, Graz 1974.
  • Wolfgang Kosack: Der koptische Heiligenkalender. Deutsch - Koptisch - Arabisch nach den besten Quellen neu bearbeitet und vollständig herausgegeben mit Index Sanctorum koptischer Heiliger, Index der Namen auf Koptisch, Koptische Patriarchenliste, Geografische Liste. Christoph Brunner, Berlin 2012, ISBN 978-3-9524018-4-2.
  • Wolfgang Kosack: Schenute von Atripe De judicio finale. Papyruskodex 63000.IV im Museo Egizio di Torino. Einleitung, Textbearbeitung und Übersetzung herausgegeben von Wolfgang Kosack. Christoph Brunner, Berlin 2013, ISBN 978-3-9524018-5-9.
  • Wolfgang Kosack: Koptisches Handlexikon des Bohairischen. Koptisch - Deutsch - Arabisch. Verlag Christoph Brunner, Basel 2013, ISBN 978-3-9524018-9-7.
  • Westendorf, Wolfhart. 1965/1977. Koptisches Handwörterbuch. Heidelberg: Carl Winter.

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ Ethnologue, 15th edition
  2. ^ "Exclusive: An Interview with the Only Egyptian Family that Still Speaks the Coptic Language inside Egypt". Coptic Assembly of America.  The number of people who speak Coptic reaches around 300, and no one is still in Egypt except the family of Titti Mouris
  3. ^ نفرتيتى تتحدث (published 2008-10), http://besara7a.wordpress.com/2008/03/10/عائلة-مصرية-جدا
  4. ^ "...إنهم يتحدثون القبطية". Canadian Coptic Association. 
  5. ^ "إنهم يتحدثون القبطية". Theban Legion. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Koptik&oldid=971938"