Badan Panyelidik Usaha Persiapan Kamardikan Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Badan Penyelidik Usaha Persiapan Kemerdekaan Indonesia utawa (Jepang: Dokuritsu Junbi Cosakai dilafalkaké Dokuritsu Zyunbi Tyoosakai) iku siji badan kang diwangun déning pamaréntah pendhudhukan balatentara Jepang ing tanggal 29 April 1945 pas dina ambal warsa Kaisar Hirohito. Badan iki diwangun kanggo golèk panyengkuyung bangsa Indonésia kanthi njanjèkaké yèn Jepang bakal mbiyantu prosès kamardikan Indonésia. BPUPKI duwé anggota 63 lan dipangajengi Radjiman Wedyodiningrat lan wakil ketua Hibangase Yosio (wong Jepang) lan R.P. Soeroso.

Saliyané anggota BPUPKI, diwangun siji Badan Tata Usaha (sajinis sekretariat) kang anggotané ana 60. Badan Tata Usaha iki dibawahi R.P.Soeroso, lan wakilé Abdoel Gafar Pringgodigdo lan Masuda (wong Jepang).

Susunan anggota BPUPKI[besut | besut sumber]

  1. KRT Radjiman Wedyodiningrat (Ketua)
  2. R.P. Soeroso (Wakil Ketua)
  3. Hibangase Yosio (Wakil Ketua)-Wong Jepang
  4. Ir. Soekarno
  5. Drs. Moh. Hatta
  6. Mr. Muhammad Yamin
  7. Prof. Dr. Mr. Soepomo
  8. KH. Wachid Hasjim
  9. Abdoel Kahar Muzakir
  10. Mr. A.A. Maramis
  11. Abikoesno Tjokrosoejoso
  12. H. Agoes Salim
  13. Mr. Achmad Soebardjo
  14. Prof. Dr. P.A.A. Hoesein Djajadiningrat
  15. Ki Bagoes Hadikoesoemo
  16. AR Baswedan
  17. Soekiman
  18. Abdoel Kaffar
  19. R.A.A. Poerbonegoro Soemitro Kolopaking
  20. KH. Ahmad Sanusi
  21. KH. Abdul Halim

Sajeroning anggota ana lima wong keturunan Tionghoa, ya iku

  1. Liem Koen Hian
  2. Tan Eng Hoa
  3. Oey Tiang Tjoe
  4. Oey Tjong Hauw
  5. Drs. Yap Tjwan Bing.

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Pustaka[besut | besut sumber]

  • Hidayat, Komaruddin; Putut Widjanarko (2008). Reinventing Indonesia: menemukan kembali masa depan bangsa. PT Mizan Publika. k. 795. ISBN 9794335169.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  • Elson, Robert Edward (2008). The idea of Indonesia: a history. Cambridge University Press. k. 365. ISBN 0521876486.