Angkatan Dharat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Prajurit wadya dharatan Jerman pinuju latihan ing Bosnia dan Herzegovina.

Angkatan darat (AD) ya iku péranganing angkatan bersenjata sawijining nagara kang dipigunaaké kanggo ngayahi peperangan ing daratan. Angkatan darat mligi madeg saka prajurit, lan kendaraan tempur darat kaya déné kendaraan tempur lapis waja lan kendaraan angkut, ditambah karo panjurung hèlikopter.

Hirarki sajeroning Angkatan Dharat Modern ing donya[besut | besut sumber]

Tabel ing ngisor iki bakal mènèhi gambaran umum bab hirarki militèr Angkatan Dharat ing donya. Sanajan pancèn ana bédané antara siji lan sijiné nagara, nanging akèh kang niru modèl saka militèr Amérika lan Inggris utawa campuran saka loro loroné.

Simbul Jeneng Ékan Cacahing personil Cacahing Sat Bawahan Pemimpin
XXXXXX region utawa theater utawa front 200,000 + 2+ army groups Jendral utawa army general utawa field marshal
XXXXX army group 100,000 + 2+ armies Jendral utawa army general utawa field marshal
XXXX army 50,000-60,000+ 2+ corps Kolonel Jendral utawa Jendral utawa army general
XXX corps 30,000-50,000+ 2+ divisi Letnan Jendral
XX divisi 10,000–20,000 2-4 brigade utawa resimen Mayor Jendral
X brigade 3000–5000 2+ resimen utawa 3–6
batalion utawa Commonwealth regiments
Brigadir Jendral, Brigadir utawa Kolonel
III Rèsimèn utawa group 2000–3000 2+ batalion utawa U.S. Cavalry squadrons colonel
II battalion, U.S. Cavalry squadron utawa Commonwealth regiment 300–1000 2–6 Kompi, batteries, U.S. Cavalry troops, utawa Commonwealth squadrons Letnan Kolonel
I Kompi, artillery battery, U.S. Cavalry troop utawa Commonwealth squadron 70–250 2–8 Pleton utawa Commonwealth troops chief warrant officer lan Kapten utawa Mayor
••• Pleton utawa Commonwealth troop 25–60 2+ Regu, seksi, utawa kendharaan Bintara lan letnan 1 utawa 2
•• Seksi utawa patroli 8–12 2+ fireteams Kopral nganti Sersan Mayor
Regu utawa crew 8–12 2+ fireteams or 1+ cell Kopral nganti Sersan Mayor
Ø fireteam 4–5 n/a Kopral nganti Sersan
Ø fire lan Tim Manuver 2 n/a Prajurit

Angkatan Dharat Indonésia[besut | besut sumber]

Artikel utama: TNI Angkatan Dharat
Logo tni-ad.gif

Angkatan Dharat ing Indonésia kaloka minangka TNI Angkatan Dharat, ya iku péranganing Tentara Nasional Indonesia, kang dipanggedhèni déning Kepala Staf TNI Angkatan Dharat (KSAD). Jabatan KSAD wektu iki (2008) diwengku déning Letjen Agustadi Sasongko Purnomo kang dilantik tanggal 28 Dhésèmber 2007 nggantèkaké Jendral Djoko Santoso kang diangkat dadi Panglima TNI. Déné tugas-tugas TNI Angkatan Dharat miturut UU TNI pasal 8, ya iku:

  1. ngayahi tugas TNI matra dharat ing babagan pertahanan
  2. ngayahi tugas TNI sajeroning ngreksa kaamanan wewengkon tapel wates dharat karo nagara liya
  3. ngayahi tugas TNI sajeroning pangyasa lan pangembangan kakuatan matra dharat
  4. ngayahi tugas pemberdayaan wewengkon pertahanan ing dharat.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]