Ang Lee

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lǐ Ān 李安, Sutradara saka Taiwan

Ang Lee (Cina: 李安; pinyin: Lǐ Ān) (lair ing Pingtung, 23 Oktober 1954; umur 62 taun) mujudake sutradara filem kang asale saka Taiwan, Ang Lee iku sutradara Taiwan kang urip ing Amerika Serikat, dheweké tau nggarap filem kang judulé 'LUST, CAUTION'.[1] Film kasebut ning taun 2007 pkantuk pitu panghargaan ing acara pahargyan Golden Horse ning Taipei.[1] Amarga kamenangan kasebut, Ang Lee bisa dadi pamenang paling gedhé ning kompetisi filem paling gedhé ning dunya kanggo filem-filem kang basané China.[1]

Film garapan sutradara Ang Lee, kang caritané babagan usahané mahasiswa patriotik kanggo mateni telik sandhi Jepang nalika invasi Jepang ning China taun 1930-an, diunggulaké kanggo ngrebut 11 saka 22 panghargaan ning Festival Film Golden Horse Kaping-44 kasebut.[1] Dheweké menangaké nominasi saka 94 filem basa Cina saka nagara liyané saingan kanggo ngerebutaké 22 panghargaan ning ajang Golden Horse kang dilaksanakaké kaya gaya Academy Awards utawa Oscar ning Amerika Serikat, lan juriné sistemé isih kayata nalika Festival Film Cannes.[1] Film iki anggawe wangi jeneng Ang Lee, dheweké olih panghargaan Sutradara paling apik, carita filem paling apik, Aktor paling apik (Tony Leung), Artis anyar paling apik (Tang Wei), Rancangan Kostum lan Make-up paling apik, Skenario Adaptasi paling apik lan Musik Film Asli paling apik, Ang Lee uga kapilih dadi Pekerja Film Taiwan paling apik.[1]

Dheweké uga tau menangaké Oscar amarga filem arahané kang judulé BROKEBACK MOUNTAIN.[2] Ning taun 2006, Dheweké anggawe filem thriller mata-mata nganggo basa China.[2] Film garapané kasebut, settingé perang dunya kaping II ning Shanghai, dibantu karo perusahaan filem Focus Features.[2]

Sutradara kang kondhang amarga nggarap filem kang basané Cina iki uga nggarap filem kang judulé THE HULK lan BROKEBACK MOUNTAIN.[2] Ning filem kasebut, dheweké reunian karo anggota ning filem CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON kang dirilis nalika taun 2000.[2]

Wang Hui-ling kang nyerat naskah CROUCHING TIGER, nyerat manèh naskah kanggo filem adaptasi saka kisah tenar almarhum novelis Cina Eileen Cnang.[2]

Filmografi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Ang Lee dipununduh tanggal 8 Juli 2011
  2. ^ a b c d e f Ang Lee, sutradara fillm basa Cina dipununduh tanggal 8 Agustus 2011