Andhuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
andhuk wernane ijo

Andhuk ya iku salembar kain utawa kertas kang bisa nyerep cuwèran utawa banyu.[1] Andhuk minangka ngelap utawa nggaringaké awak, tangan kang teles amarga kringet utawa banyu.[1] Andhuk uga kanggo ngelap rambut sawisé kramas.[1] Tembung andhuk asala saka basa Walanda ya iku saka tembung handdoek.[1]

Jinis[besut | besut sumber]

Jinis andhuk miturut ukuran ambané lan fungsiné ana telu.[1]

  • Andhuk kang minangka nggaringaké awak sawisé adus.[1]
  • Andhuk kang ukurané luwih gedhé saka angdhuk kang kanggo adus lan minangka turonan ing pinggir segara.[1]
  • Andhuk kang ukurané luwih cilik saka andhuk kang kanggo adus lan gunané kanggo nggaringaké utawa ngelap tangan.[1]

Kena ing guna[besut | besut sumber]

Saliyané kanggo nggaringake awak sawisé adus, andhuk uga kena dimanfaataké kanggo bebungah utawa kado ulang taun lan ing acara nganténan.[1] Kajaba iku andhuk uga kena kanggo bahan nggawé kerajinan tangan kaya ta tikus-tikusan, bébék-bébékan kang bakalé dibungkus kaya parsél lan diwénéhi bahan-bahan liyané kanggo rerenggan utawa assesoris.[1] Andhuk uga digunakaké tukang cukur kanggo nutupi awaké wong kang dicukur rambuté supaya ora kena rambut kang wis di kethok.[1] Andhuk uga kena kanggo ngelap kringet nalika ulah raga.[1] Lumrahé andhuk dicénthélaké ing gulu nalika lagi mlaku-mlaku utawa mlayu-mlayu ing wayah ésuk utawa soré.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l communications.uwo.ca(dipunundhuh tanggal 9 Juni 2011)
  2. ^ usatoday.com(dipununundhuh tanggal 10 Juni 2011)

en Towell