Alexander von Humor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Alexander von Humboldt

Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt (14 September 1769-6 Mèi 1859) ya iku wong naturalis lan penjelajah berkebangsaan Jerman.

Wong kui adike filsuf lan linguis sing kaloka Wilhelm von Humboldt.

Profil[besut | besut sumber]

Ramane tentara, wis séda ndek Humboldt isih umuré 9 taun, dadine wektu kui ia lan Wilhelm dialihasuh déning ibu sing omahé ora adoh saka Humboldt lan mase. Sejak diasuh déning ibune, Humboldt lan mase duwé pandidikan awal teka ibune dewe. Pelajaran sing dioleh yakui basa lan matematika.

Ing remaja, Humboldt wiwit sinahu ing jaba omah. Dia sekolah ing Freiberg Academy of Mines lan dididik langsung déning wong sing ahli géologi kaloka, A.G. Werner. Humboldt ketemu karo George Forester, juru gambar saking pelayaran kaping loro kapten James Cook. Ing taun 1792, ing umur 22 taun ia kerja ing pamaréntahan Franconia, Prussia dadi pengawas pertambangan.

Ing umur kaping 27, ibu Humboldt séda, marisake bandha sing akèh banget saka bisnis real estate. Taun seteruse, dia nguculke jabatanne ing pamaréntahan lan duwé rencana lelungan karo nimpuna tumbuhan, Aime Bonpland.

Ing taun 1835 dia nemuake stasiun pengukur cuaca. Humboldt uga gawé peta isotherm sing nomer siji ing sajarah, sing berisi garis temperatur rata-rata.

Humboldt séda tanggal 6 Mèi 1859.

Ngeti uga[besut | besut sumber]

Pranala njero[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]