Acer rubrum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Acer sect. Rubra|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Mapel Abang/ Acer rubrum
2014-10-30 11 09 40 Red Maple during autumn on Lower Ferry Road in Ewing, New Jersey.JPG
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Acer sect. Rubra
Spésies: Template:Taxonomy/Acer sect. RubraA. rubrum
Jeneng binomial
Acer rubrum
L. 1753
Acer rubrum range map.png
Sinonim[3]

Rubrum Acer, maple abang, uga dikenal minangka rawa, banyu utawa maple alus, minangka sawijining wit deciduous wétan lan tengah Amérika Lor. A.S. Layanan alas AS nganggep minangka wit asli kang paling akèh ing Amèrika Lor. Mapel abang ing sisih kidul wètan Manitoba ing panggenan Lake of the Woods ing tapel wates karo Ontario lan Minnesota, ing wétan menyang Newfoundland, sisih kidul ing Florida, lan sisih kidul-kulon tekan sisih wètan Texas. Akèh prantiné, utamané godhongé, beda-beda bentuk. Nalika diwasa, asring tekan dhuwur kira-kira 30 m (100 ft). Kembang, petioles, ranting, lan wiji-wiji kabèh kalebu werna-werna. Nanging ing antarané fitur kasebut, luwih dikenal amarga godhong-godhongan abang ing musim gugur. Swara paling akèh, maple abang bisa dicocogaké karo kahanan situs kang amba, bisa uga kalebu wit liya ing sisih Lor Amérika Lor. Bisa ditemokaké ing tlatah rawa, ing lemah kang kurang garing, lan mèh ana ing endi waé.[4]

Tanduran apik ing papan panggenan saka segara nganti udakara 900 m (3,000 ft). Amarga godhong-godhongan musim gugur kang apik, asring digunakaké minangka wit naungan kanggo sesawangan. Iki digunakaké kanthi komèrsial ing skala cilik kanggo prodhuksi sirup mapel uga kanggo kayu kanggo mèdhium kwalitas kang apik. Iki uga minangka wit negara ing Pulau Rhode.

Ing mapel abang bisa dianggep ganas utawa malah invasif ing alas kang enom, kaganggu, utamané alas kang dipasang. Mapel abang dianggep dèning pirang-pirang Hama, lan akèh. Precaya yèn njupuk alas lan pindhah wit-witan asli liyané, Kaya ta mapel gula, nanging iki mung bener nalika enom alas kang ana gangguan manungsa. Wutah kayu kang diwasa utawa tuwa, mapel abang mung duwé kebatinan, déné wit toleran kaya ta mapel gula, beeches, lan hemlocks berkembang. Kanthi ngilangi mapel abang saka alas enom kang pulih saka gangguan, siklus alami regenerasi alas iki diowahi, ngganti bhinéka alas nganti pirang-pirang abad kang bakal teka.[5]

Dèskripsi[besut | besut sumber]

Sanajan A. rubrum biasané gampang dingerteni, owah-owahan banget ing karakteristik morfologis. Iki minangka wit ukuran mèdium, tekan dhuwur saka 27 nganti 38 meter (90 nganti 120 kaki) lan ora biasa luwih saka 41 meter (135 kaki) ing sisih kidul Appalachia ing endi kahanan milih luwih gedhé. Godhong biasané 9 nganti 11 sentimeter (3 1⁄2 nganti 4 1⁄4 ing) dawa ing wit kang wis kebak. Diamèteripun batang biasané ana ing antarané 46 nganti 88 cm (18 nganti 35 ing); Nanging gumantung karo kahanan mundhak, wit kang wis thukul bisa tekan diameter nganti 153 sentimeter (60 in). Payon kasebut bakal tetep bebas cabang nganti sawetara wit ing wit-witan kang tuwuh, déné wong kang lagi thukul ing omah luwih cendhek lan luwih kandel kanthi makutha kang luwih bunder. Wit-witan ing situs kang mlarat asring dadi cacad lan ora apik.[6] Umumé makutha ora ana ovoid kanthi pucuk sudhut mlengkung kaya pucuk. Kulit kasebut awarna abu-abu lancip nalika individu kasebut isih enom. Nalika wit tuwuh kulit kulit dadi luwih peteng lan retak dadi piring sing rada dawa. Maple abang sing paling misuwur yaiku dumunung ing cedhak Armada, Michigan, kanthi dhuwur 38.1 m (125 ft) lan kurungan bole, ing dhuwur payudara, 4,95 m (16 ft 3 in).[7]

Distribusi[besut | besut sumber]

Acer rubrum minangka wit kang paling akèh lan kasebar ing Amérika Lor sisih wétan. Bisa ditemokaké saka sisih kidul Newfoundland, Nova Scotia, New Brunswick lan Quebec sisih kidul uga kulon Ontario, sisih lor Minnesota; Missouri, wétan Oklahoma, lan sisih wétan Texas bagèan kulon; lan sisih wétan menyang Florida. Ing sisih Lor Pantai Atlantik Amérika sisih wit-witan kang ana ing Florida. Gunggungé udakara 2.600 km (1,600 mi) saka sisih lor nganti kidul. Acer rubrum ora ana ing Semenanjung Prairie ing sisih lor Midwest. Pinggir kulon mapel abang mandheg ing Telaga Agung kang kahanané lagi garing banget. Ora anané mapel abang saka Semenanjung Prairie amarga toleransi wit sembarang kangg kurang apik. Mapel abang umumé akèh ing sisih lor-Wetan AS, Peninsula lan Michigan yèn ing sisih kulon AS tenggara, rada langka.[8]

Ing sawetara lokasi liyané, wit ora ana ing papan kang akèh nanging isih ana ing sawetara habitat spesifik. Conto ya iku wilayah Bluegrass ing Kentucky, ing endi mapel abang ora ditemokaké ing papan kang akèh bulak, nanging yèn saiki ning papan kang akèh banyuné ya bisa.[9] Ing ngisor mapel abang ora ana ing alas ngisor ing pinggiran Gandum, sanajan kasunyatané umum ana ing pakulinan lan asosiasi spèsies ing sisih lor lan kidul wilayah kasebut. Ing sisih lor-Wétan AS, mapel bisa dadi spèsies alas klimaks ing lokasi-lokasi tartamtu, nanging pungkasané bakal menèhi gambaran mapel gula.[8]

Potènsi alèrgi[besut | besut sumber]

Potènsi alergèn saka mapel abang bèda-bèda gumantung karo kultivar. Kultivar ing ngisor iki pancèn lanang lan akèh alergenik, kanthi peringkat alèrgi OPALS, urutané mangkéné.[10]

  • 'Autumn Flame' ('Flame')
  • 'Autumn Spire'
  • 'Columnare' ('Pyramidale')
  • 'Firedance' ('Landsburg')
  • 'Karpick'
  • 'Northwood'
  • 'October Brilliance'
  • 'Sun Valley'
  • 'Tiliford

Kultivar ing ngisor iki duwé daya alèrgi skala OPALS kurang saka telu. Padha-padha dadi wit wadon, lan nduwèni potènsi kang kurang nyebabaké alergèn.[10]

  • 'Kamulyan Autumn'
  • 'Bowhall'
  • 'Davey Red'
  • 'Doric'
  • 'Ember'
  • 'Festival'
  • 'Kamulyan Oktober'
  • 'Kulit Merah'
  • 'Red Sunset' ('Franksred')

Ekologi[besut | besut sumber]

Umur maksimal abang maple yaiku 150 taun, nanging paling ora urip kurang saka 100 taun. Wit lancip kasebut gampang rusak saka es lan badai, kèwan, lan nalika digunakaké ing landskap, disabetaké lebu mabur saka tukang kebon pekarangan, supaya jamur bisa nembus lan nyebabaké rot jantung. habitat umumé amarga kemampuane ngasilake oyod sing cocog karo sawijining situs wiwit umure isih enom. Ing lokasi udan, tunas maple abang ngasilaké taproots cekak kanthi akar lateral sing dawa lan apik; nalika ing situs garing, dheweke ngembang taproots dawa kanthi lateral luwih cendhek. Akar utamané horisontal, nanging mbentuk ing ndhuwur 25 cm (9.8 ing) lemah. Wit diwasa duwé oyod sing garing nganti 25 m (82 ft). Dhèwéké ora sabar banget amarga ana banjir, kanthi siji panalitèn nuduhaké yèn banjir 60 dina ora nyebabaké kerusakan godhong. Ing wektu kang padha, padha sabar mandheg amarga kahanan garing kanggo mandheg ing kahanan garing kanthi ngasilaké siram tuwuh kaping pindho nalika kahanan mundhak, sanajan tuwuh mandheg 2 minggu.[11] wit-witan iku duwé khas dhèwé-dhèwé. Wit-witan kang tuwuh ing lorida biasané bakal mati amarga rusak kadhemen yèn pindhah menyang sisih lor, umpamané menyang Kanada, Maine, Vermont, New Hampshire lan New York,

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. NatureServe (2006). "Acer rubrum". NatureServe Explorer: An online encyclopedia of life, Version 6.1. Arlington, Virginia.
  2. "Acer rubrum". IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. Retrieved 22 June 2020.CS1 maint: ref=harv (link)
  3. "Acer rubrum L.". Royal Botanic Gardens, Kew – via The Plant List.
  4. Nix, Steve (2019-06-25). "Ten Most Common Trees in the United States". ThoughtCo. Retrieved 2020-04-21.
  5. "Index_ENTS_Main". www.nativetreesociety.org. Retrieved 2020-04-21.
  6. John R, Seiler. "Acer rubrum Fact Sheet". |access-date= requires |url= (help)
  7. Mitchell, Alan F. (1978). A field guide to the trees of Britain and northern Europe (2nd ed ed.). London: Collins. ISBN 0-00-219213-6. OCLC 5355142.CS1 maint: extra text (link)
  8. a b "Acer rubrum L". srs.fs.usda.gov. Retrieved 2020-04-28.
  9. Campbell, J (1985). "The Land of Cane and Clover". University of Kentucky: 25.
  10. a b Ogren, Thomas Leo. The allergy-fighting garden : stop asthma and allergies with smart landscaping (First edition ed.). Berkeley. ISBN 978-1-60774-491-7. OCLC 883207189.CS1 maint: extra text (link)
  11. Walters, R. S.; Yawney, H. W. (1990). "Acer rubrum". In Burns, Russell M.; Honkala, Barbara H. (eds.). Hardwoods. Silvics of North America. Washington, D.C.: United States Forest Service (USFS), United States Department of Agriculture (USDA).