Abdul Karim Qasim

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Abd al-Karim Qasim
Karim01 small.jpg
Perdana Menteri Irak
\ Perdana Menteri Républik Irak
Lungguh
14 July 1958 – 8 February 1963
Kagantèni Ahmed Hassan al-Bakr
Rerincèn priangga
Lair 1914
Baghdad, Iraq
Pati 9 February 1963 (yuswa 48–49)
Baghdad, Iraq
Bangsa Iraq
Parté pulitik independent, supported by the National Democratic Party
'Abdul Karim Qasim bebarengan karo Abd as-Salam Arif

'Abdul Karīm Qāsim (Baghdad, 1914 - idem 9 Februari 1963) ya iku wong kang dadi pulitisi lan tokoh militèr Irak. Abdul njabat dadi perdhana mentri nagara iku (1958 -1963). Jenengé kerep ditransliterasi saka abjad Arab: Abdulkarim Kasem, Abdel-Karim Qaasim, Abdul Karim Qasem.

Biografi[besut | besut sumber]

Sekolah ana ing nagara iku lan Akademi Militer Sandhurst, Britania Raya. Mèlu ana ing Perang Arab-Israèl 1948, ing misi kang pungkasan, Abdul mimpin batalion ing Brigade Pisanan kang dipanggonaké ing laladan Kafr Qasim, kidul Qalqiliyah. Pimpinan revolusi kang nggulingake monarki (1958), Abdul banjur diangkata dadi Perdana Menteri Irak lan Menteri Pertahanan. Ana ing mangsa kapimimpinane anggota suku Kurdi kang mbrontak ana ing taun 1943 nganti tekan 1945 diwenehi amnesti. Kang disayangake ya iku isu otonomi Kurdi ora dipenuhi, ngumbarake kuciwa lan pungkasane dadi pemberontakan orang wong Kurdi ana ing taun 1961.