Èksistènsialisme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Saka kiwa menengen,saka ndhuwur mengisor: Kierkegaard, Dostoyevsky, Nietzsche, Sartre.

Èksistènsialisme iku aliran filsafat sing munjer ing manungsa individu sing tanggung jawab marang kekarepané sing bébas tanpa mikir sacara jero endi sing bener lan endi sing ora. Sakbeneré marga ora ngerti endi sing bener lan endi sing ora bener, nanging wong eksistensialis sadhar yèn kabenaran sipaté rélatif, lan amarga saka kuwi saben individu bébas nemtokaké kahanan sing mikurut anggepané bener.

Èksistènsialisme iku salah siji aliran gedhé jroning filsafat, khususé tradhisi filsafat Kulon. Èksistènsialisme ngrembug bab "ana"-né manungsa, lan kahanan "ana" iku ditampilaké liwat kabébasan. Pitakon utama sing magepokan karo èksistènsialisme yaiku mung soal kabébasan. Apa kabébasan iku? Kepriyé manungsa sing bebas iku? lan miturut doktrin utamané yaiku kabébasan, èksistènsialisme nulak mentah-mentah wangun déterminasi marang kabébasan kajaba kabébasan iku dhéwé.

Jroning studi sekolahan filsafat èksistènsialisme paling dikenal tampil liwat Jean-Paul Sartre, sing misuwur kanthi diktum "human is condemned to be free", manungsa dikutuk supaya bébas, mula kanthi kabébasan iku sabanjuré manungsa tumindak. Pitakon sing paling kerep muncul minangka dérivasi kabébasan eksistensialis iku, tekan ngendi kabébasan kasebut bébas? utawa "jroning istilah orde baru", apa èksistènsialisme ngenal "kabébasan sing mawa tanggung jawab"? Tumrap èksistènsialis, nalika kabébasan iku siji-sijiné universalitas manungsa, mula watesan saka kabébasan ing saben individu iku kabébasan individu liya.

Dadi eksistensialis, ora kudu dadi individu sing béda, sadhar yèn anané donya ora dumunung ing kendhali manungsa, nanging ora gawé sawenèh sing unik utawa sing anyar sing dadi èsènsi saka èksistènsialisme. Agawé sawijining pilihan miturut kepinginané dhéwé, lan sadhar tanggung jawabé ing mangsa ngarep iku inti saka èksistènsialisme. Minangka conto, gelem ora gelem kita bakal terjun menyang manéka profèsi kaya dhokter, desainer, insinyur, pebisnis lan sapangunggalané, nanging sing dimasalahaké déning èksistènsialisme iku, apa kita dadi dhokter saka karepé wong tuwa, utawa karepé dhéwé.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Èksistènsialisme&oldid=822735"