Tlaga Toba

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tlaga Toba
Tlaga Toba - Landsat photo
Landsat photo
Lokasi Sumatra Lor, Indonesia
Koordinat 2°41′04″N 98°52′32″E / 2.6845°N 98.8756°E / 2.6845; 98.8756Koordinat: 2°41′04″N 98°52′32″E / 2.6845°N 98.8756°E / 2.6845; 98.8756
Jenis tlaga Volcanic/ tectonic
Ilènan metu utama Kali River
Ana ing negara Indonesia
Dawa maks. 100 km (62 mi)
Amba maks. 30 km (19 mi)
Wiyar lumahing tlaga 1.130 km² (440 sq mi)
Jero maks. 505 m (1,657 ft)[1]
Volume air 240 km3 (58 cu mi)
Kadhuwuran lumahing tlaga 905 m (2,969 ft)
Pulo Samosir
Réferènsi [1]
Danau Toba.

Tlaga Toba yaiku tlaga (basa Indonésia: danau) vulkanik sing ukuran dawané 100 kilomèter lan ambané 30 kilomèter sing ana ing Provinsi Sumatra Lor, Indonésia.[2] Tlaga iki kalebu tlaga sing paling gedhé ing Indonésia lan Asia Kidul-wétan.[2] Ana ing tengahé tlaga iki ana pulo vulkanik sing jenengé Pulo Samosir.[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kira-kira Tlaga Toba wiwit ana nalika ana jeblugan watara 73.000-75.000 taun kapungkur lan kalebu jeblugan supervolcano (gunung geni super) sing paling anyar.[3] Bill Rose lan Craig Chesner saka Michigan Technological University ngira-ngira bahan-bahan vulkanik sing diwutahake gunung kuwi jumlahe 2.800 km³, yaiku 800 km³ batuan ignimbrit lan 2.000 km³ awu vulkanik sing diperkirakake diterak angin ing arah kulon suwene 2 minggu.[3] Awu vulkanik sing diterak angin wis nyebar ing separo bumi, saka Cina nganti ing Afrika Kidul.[3] Kadadeyan iki kadadeyan nganti 1 minggu lan awune nganti 10 km ing dhuwur parmukaan segara.[3]

Kedadeyan iki agawe akeh wong-wong padha mati lan uga akeh kéwan-kewan lan tanduran sing padha mati.[3] Miturut bukti DNA, mbledose kuwi ndadekake jumlah wong nganti sekitar 60% saka jumlah populasi wong-wong kang ana ing donya, yaiku kurang luwih 60 yuta manungsa.[3] Sakwise kuwi dadi ana kaldera sing diisi banyu lan saiki dikenal dadi Tlaga Toba.[3] Tekanan menyang dhuwur dening magma sing durung metu ndadekake muncul Pulo Samosir.[3]

Dheleng uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng WorldLakes
  2. ^ a b c (id)Danau - Toba (Dipuntingali tanggal 13 Juni 2011)
  3. ^ a b c d e f g h (id)Danau Toba (Dipuntingali tanggal 13 Juni 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tlaga_Toba&oldid=839781"