Taiyaki

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Taiyaki mini
Taiyaki kang lagi dipanggang

Taiyaki (たい焼き、鯛焼き、たいやき、タイヤキ?) yaiku roti Jepang kang wujude kaya iwak. Bageyan ndhuwur lang ngisore roti dipisah manggange. Sawise roti arep mteng, kekarone didadekake siji nganggo selai kacang abang. Roti iki uga kerep diiseni nganggo coklat, custard, kèju, utawa sosis. Kayadene adonan dorayaki utawa panekuk, adonan taiyaki digawe saka campuran glepung, gula pasir, baking powder, endhog pitik, lan banyu.

Ing basa Jepang, tai (?) yaiku sesebutan kanggo sakabehing iwak saka familia Sparidae. Loyang kang dianggo manggang roti bentuke iwak, dadi diarani taiyaki (ing basa Jepang, yaki tegese panggang). Taiyaki kang paling apik padatan dibiji saka isi sele kacang abang kang tekan ing bageyan buntute.[1]

Roti taiyaki dadi tema lagu "Oyoge! Taiyaki-kun" ("Ayo nglangi! si Taiyaki") kang dinyanyekake Masato Shimon. Nganti seprene, singel kasebut mujudake singel paling laris ing sajarah industri rekaman Jepang.Hingga saat ini, singel tersebut merupakan singel terlaris dalam sejarah industri rekaman Jepang.

Asal-usul[sunting | sunting sumber]

Taiyaki wiwitane yaiku imagawayaki kang dicithak ing maneka wujud kéwan. Ing Jepang, iwak tai iku iwak larang, mung dipangan wong nalika ana pahargyan istimewa. Bakul imagawayaki uga nggawe rotine dadi bentuk iwak supaya wong kang arang mangan iwak tai dadi bungah. Saliyane iku, iwak kasebut dipercaya dadi iwak kang nggawa kabegjan, mula imagawayaki kang wujude iwak kawentar minangkan taiyaki.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Barakan, Mayumi Yoshida.; Judith Connor Greer (1996). Tokyo City Guide. Tokyo City Guide. ISBN 0-8048-1964-5.


Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Taiyaki ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Taiyaki&oldid=832529"