Strobèri kebon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Strobèri kebon
Stroberi kebon ditangkaraké sacara hidroponik.
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Rosales
kulawarga: Rosaceae
Subkulawarga: Rosoideae
Genus: Fragaria
Species: F. × ananassa
Jeneng binomial
Fragaria × ananassa
Duchesne

Stroberi utawa stroberi kebun (uga diarani arbei, saka bahasa Belanda aardbei) yaiku varietas stroberi sing paling kondhang. Kaya spesies liyane ing genus Fragaria (stroberi), woh iki kalebu ing kaluwarga Rosaceae. Umume woh iki dudu buah, nanging buah palsu,[1] tegese daginge ora saka ovari tuwuhan (achenium) nanging saka sisih ngisor tuwuhan hypanthium sing bentuke mangkok[2] papan ovari tuwuhan kuwi.[3][4]

Woh stroberi warnane ijo rada putih nalika tuwuh, ing saakehing spesies malik dadi abang nalika mateng. Jenenge saka bahasa Inggris kuno streawberige minangka gabungan saka streaw utawa "straw" lan berige utawa "berry". Alesan diwenehi jeneng iki durung jelas. Maenka spesies Lepidoptera njupuk sumber makanan saka tuwuhan stroberi, marai spesies iki dadi hama utama tuwuhan stroberi.

Produksi[sunting | sunting sumber]

Produksi stroberi dunia antara 2005-2007 ing ton (mung negara sing jumlah produksi luwih saka 50.000 ton ing taun 2007 sing disebut):[5]


Nutrisi[sunting | sunting sumber]

Sacangkir (144 g) stroberi ngandhut kira-kira 45 kalori (188 kJ) lan dadi sumber vitamin C lan flavonoid sing becik.[6][7][8]

Nutrien Satuan 1 cangkir, kebak
144 g
Proksimasi
Banyu g 132
Energi kcal 43
Energi kJ 181
Protein g 0.88
Total lipid (lemak) g 0.53
Karbohidrat, kanthi prabédan g 10.1
Serat, total g 3.3
Ash g 0.62
Mineral
Kalsium, Ca mg 20
Besi, Fe mg 0.55
Magnesium, Mg mg 14
Fosfor, P mg 27
Kalium, K mg 240
Sodium, Na mg 1.44
Seng, Zn mg 0.19
Tembaga, Cu mg 0.07
Mangan, Mn mg 0.42
Selenium, Se µg 1.01
Vitamin
Vitamin C, ascorbic acid mg 82
Thiamin mg 0.03
Riboflavin mg 0.1
Niacin mg 0.33
Pantothenic acid mg 0.49
Vitamin B-6 mg 0.09
Folate µg 25
Vitamin B-12 µg 0
Vitamin A, IU IU 39
Vitamin A, RE µg RE 4.3
Vitamin E mg ATE 0.20
Nutrien Satuan 1 cangkir, kebak
144 g
Lipids
Fatty acids, saturated g 0.03
16:0 g 0.02
18:0 g 0.006
Fatty acids, monounsaturated g 0.075
16:1 g 0.001
18:1 g 0.073
Fatty acids, polyunsaturated g 0.27
18:2 g 0.16
18:3 g 0.11
Kolesterol mg 0
Phytosterols mg 17
Amino acids
Tryptophan g 0.01
Threonine g 0.027
Isoleucine g 0.02
Leucine g 0.045
Lysine g 0.036
Methionine g 0.001
Cystine g 0.007
Phenylalanine g 0.026
Tyrosine g 0.030
Valine g 0.026
Arginine g 0.037
Histidine g 0.017
Alanine g 0.045
Aspartic acid g 0.20
Glutamic acid g 0.13
Glycine g 0.035
Proline g 0.027
Serine g 0.033


Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Strobèri_kebon&oldid=869183"