Pulo Biak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pulo Biak
ID Biak.PNG
Geografi
Lokasi Papua Indonésia
Koordinat 1°0′0″S 136°0′0″E / 1°S 136°E / -1; 136
Negara
Indonésia

Biak yaiku pulo cilik kang dumunung ing Teluk Cendrawasih jerak ing sebrang Lor pesisir Provinsi Papua, Indonesia. Posisi Biak dumunung ing Kulon-Wetan segara Papua Nugini. Biak iku kagolong pulo kang paling gedhe serta ndhuweni atol lan terumbu karang. Ing jaman biyèn, Pulo Biak kalebu wilayah kakuwasan Kasultanan Tidore sing mbagi dadi 9 distrik (uli siwa). Nalika Perang Donya II, lapangan terbang strategis duwèké Pasukan Imperial Jepang dumunung ing pulo iki minangka pangkalan komando Perang Pasifik. Tentara Amérika Sarékat banjur ngrebut lan nguasani pulo iku lan ing tanggal 29 Mei 1944, pertempuran antar-tank kedadéan ing Biak. Biak dadi wilayah Indonésia saka tangan Walanda, bebarengan karo m;ebuné Irian Jaya (Papua), ing taun 1960-an. Sacara administratif, Pulo Biak kapengkar dadi 2 kabupaten yaiku Kabupaten Supiori, lan bagean Wetan ing tlatah Kabupatèn Biak Numfor.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Pedunung Biak mayoritas saka ètnik Melanesian lan nganut agama Kristen. Basa resmi sing dipigunakaké ya iku basa Indonésia lan basa dhaérah ya iku basa Biak. Basa liya kayadéné basa Walanda lan Basa Inggris uga dianggo mung winates.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Biak, Indonésia
Climate chart (panjlasan)
J F M A M J J A S O N D
 
 
250
 
29
25
 
 
240
 
28
25
 
 
250
 
29
25
 
 
200
 
29
25
 
 
250
 
29
25
 
 
230
 
29
25
 
 
250
 
28
25
 
 
240
 
29
25
 
 
220
 
29
25
 
 
180
 
29
25
 
 
190
 
30
25
 
 
230
 
29
25
Suhu rata-rata max. lan min. jroning °C
presipitasi total jroning mm

Biak kalebu dhaérah iklim alas tropis kanthi suhu sing rata jroning sataun. Rata-rata suhu tahunan ya iku 27 drajad celsius. Rata-rata curah udan 2850 mm saben taun. Wulan sing paling garing ya iku sasi Oktober lan November, kanthi rata-rata curah udan sethithik sangisoré 200 mm saben sasi.

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Ing Biak ana bandhara kanggo pamaburan ya iku bandhara Bandhar udhara Frans Kaisiepo, sing nglayani pamaburan saka lan meyang kutha-kutha wigati ing Indonésia.


Deleng uga[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pulo_Biak&oldid=830683"