Petra

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Petra
Petra
Petra
Location: Ma'an Governorate, Jordan
Coordinates: 30°19′43″N 35°26′31″E / 30.32861°N 35.44194°E / 30.32861; 35.44194Koordinat: 30°19′43″N 35°26′31″E / 30.32861°N 35.44194°E / 30.32861; 35.44194
Elevation: 810 m (2,657 ft)
Settled: 7000 BC[1]
Built: 1200 BC[1]
Visitation: 580,000Cithakan:Sp(in 2007)
Governing body: Petra Region Authority
colspan=2 align=center style="background-color:Cithakan:Designation"|Cithakan:Designation
Type: Cultural
Criteria: i, iii, iv
Designated: 1985 (9th session)
Reference #: 326
State Party: Jordan
Region: Arab States
Website: www.petrapark.com
Pitu Kaajaiban Donya Kuna
Kheops-Pyramid.jpg Piramida Agung Giza
Hanging Gardens of Babylon.jpg Taman Gantung Babilonia
Statue of Zeus.jpg Patung Zeus ing Olympia
Temple of Artemis.jpg Kuil Artemis
Mausoleum of Halicarnassus.jpg Mausoleum Mausolus
Colossus of Rhodes.jpg Colossus Rodos
Lighthouse - Thiersch.gif Mercusuar Iskandariyah
Reruntuhan kutha Romawi lan bèntèng watu Petra

Petra yaiku salah sawijining 7 kaajaiban donya anyar sing panggoné ing Yordania.[2] Kadadéyan iki ngélingaké wis majuné tèknik pembangunan lan peradaban manungsa ing jaman biyèn.[2] Kaya bangunan sing uga apik (tuladhane : Piramida Giza, Taman gantung, Piramida Meksiko, lsp) sing kalebu bangunan sing nduweni sajarah.[2] Megahé bangunan petra iki, amarga kutha iki ngadege karo natahi tembok-tembok watu. Petra asale saka basa yunani sing artine watu.[2] Petra yaiku simbol teknik lan pengamanan.[2] Tembung dijipuk ing bangunan kuthane sing digawe saka watu-watu ning Wadi Araba, yaiku lembah cadhas ning Yordania, éloké kutha iki amarga nganggo didhudhuk lan ngukir cadhas sing dhuwuré 40 meter.[2] Petra yaiku ibu kuthané Kedhaton Nabatean.[3] Ngadegke inf taun 9 SM-40 M saka Raja Aretas IV dadi kutha sing angèl ditembus mungsuh lan aman saka kahanan alam kaya badai wedhi. Suku Nabatean mbangun Petra nganggo sistem pengairan sing ribet. Eneng terowongan banyu lan bilik banyu resik menyang kutha, saengga bisa kanthi nyegah banjir bandang.[3] Uga nduweni teknologi hidrolik kanggo ngangkat banyu.[3] Ning njerone bangunan Petra iki uga eneng panggonan kanggo teater {gedhong urun rembug/pementasan) sing bisa nampung 4000 uwong. Saikiki, [[Makam Hellenistis sing nduwèni dhuwur 42 mèter isih kukuh ngadeg impresif ning kana.[3] Bangunan iki dadi kuthané suku Nabatian, yaiku kutha sing panggoné kurang luwih leté 3-5 jam liwat dalan dharat saka Kutha Amman, Yordania, mbiyèn dadi ibu kuthane Suku Nabatean, salah sawijining suku sing sakrumpun karo bangsa Arab sing wis urip sakdurungé mlebuné Bangsa Romawi.[3] Sunyatane, asal-usul Suku Nabatean ora eneng sing ngerti. Amarga kondhangé dadi suku sing senengané ngumbara ing ngendi-endi nganggo unta lan wedhus.[3]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Petra
  2. ^ a b c d e f [1] (diakses tanggal 15 Juli 2011)
  3. ^ a b c d e f [2] (diakses tanggal 15 Juli 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Petra&oldid=830392"