Paus Biru

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Paus biru[1]
Paus biru dewasa di Samudra Pasifik.
Perbandingan ukuran paus biru dengan manusia.
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Cetacea
Suborder: Mysticeti
kulawarga: Balaenopteridae
Genus: Balaenoptera
Species: B. musculus
Jeneng binomial
Balaenoptera musculus
(Linnaeus, 1758)
Penyebaran baus biru

Paus Biru (Balaenoptera musculus) inggih punika mamalia laut ingkang kalebet ing subordo paus balin. Panjangipun saged langkung saking 33 meter saha kagungan bobot 181 ton metrik utawi saged ugi langkung. Kéwan punika dipunpercaya minangka kéwan ingkang paling ageng ingkang naté wonten.[3][4]

Dawa lan langsing, badanipun Paus Biru saged manéka macem kateduhan klawu saemu birunipun.[5] SAkedhikipun wonten tiga pambéda subspesies: B. m. musculus Atlantik lér lan Pasifik lér, B. m. intermedia, Samudra kidul lan B. m. brevicauda (ugi diunkenl minangka paus biru kerdil) kapanggihaken ing Samudra Hindia lan Samudra Pasifik Selatan. B. m. indica kapanggihaken ing Samudra Hindia, kadospun dados subspesies sanés. Kados déné paus balin sanés, pola nedhinipun ingkang pokok crustacea alit ingkang ugi dipunkenal minangka krill, ingkang saénipun sami kaliyan iwak alit lan cumi-cumi.

Paus biru kathah sanget, saged kapanggihaken saben samodra dumugi abad 20. Kirang langkung 40 taun paus-paus kasebut dipunburu dumugi nyaketi angka kepunahan, kanthi wntenipun perburuan paus, paus sakmenika dipunlindungi déning komunitas internasional wiwit taun 1966. Sawijining palaporan ing taun 2002 ngira-ngira wonten 5.000 dumugi 12.000 paus biru ing saintering dunya[6] ingkang lokasinipun kapérang paling sekedhik gangsal kelompok. Kathah-kathahipun riset sakmenika maringi kawigatosan tumraping subspesies paus biru kerdil ingkang mungkin sampun ing ngandhap prakiran.[7] Sadéréngipun perburuan paus, populasi paling ageng dumunung ing tlatah Antartika, kanthi cacah kinten-kinten 239.000 (saged 202.000 dumugi 311.000).[8] Sisanipun ingkang naumung sapérangan alit (antawis 2.000) mengkonsentrasaikan ing saben kelompok Pasifik timur laut, Antartika, lan Samudra Hindia. Wonten langkung saking kalih kelompok ing Samudra Atlantik lér lan sakedhikipun kalih ing Sisih kidul.

Taksonomi[sunting | sunting sumber]

Delengen uga: Evolusi Cetacea

Paus biru minangka rorqual (famili Balaenopteridae), famili ingkang wonten ing salebeting inggih punika Paus bungkuk, Paus sirip, Paus Bryde, Paus Sei lan Paus Minke.Famili Balaenopteridae dipunpitadosi kagungan bedanipun kaliyan famili paus sanés saking subordo Mysticeti ingkang sami dangunipun kaliyan pertengahan Oligocene. Éwadéné mekaten, bab punika boten dipunmangertosi éwadéné kelompok famili kasebut benten kaliyan sanésipun. Paus biru biasanipun dipunklasifikasikaken minangka salah satunggal saking pitung spesies paus ing genus Balaenoptera; setunggal otoritas ingkang mapanaken paus punika ing genus monotypic kapisah Sibbaldus,[9] ananing boten dipunsarujuki ing papan sanés.[1]Analisis karuntut DNA nedahaken bilih paus biru kanthi Filogenetik caket aliyan Paus bungkuk (Megaptera) lan Paus Kelabu (Eschrichtius) lajeng kaliyan spesies Balaenoptera sanés. Menawi panalitén ingkang langkung saged mengkonfirmasi wontenipun kekerabatan, mbok menawi badhé dipunbetahaken saperlu mengkalsifisasikaken ulang rorqual. [[Berkas:Rorqual phylogenetic tree.svg|ki|jmpl|250px|Pohon filogenetik hewan yang berhubungan dengan paus biru.]]

Sekedhikipun wonten 11 dokumetasi kasus persilangan paus biru / paus sirip dewasa ing alam liar. Aranson lan Gullberg ngandharaken jarak genetik antawis paus biru lan paus sirip minangka kesamaan kadosta antawising manungsa lan gorila.[10] Persilangan paus biru / paus bungkuk ugi dipunmangertosi.

Nama spesifik musculus minangka basa Latin lan saged ateges "berotot", ananging ésaged ugi dipuntafsiraken minangka "tikus alit".[11] Linnaeus, ingkang nyukani nama spesies punika wonten seminaripun Systema Naturae taun 1758,[12] mbok menawi sampun mangeértosi punika lan mbok menawi kanthi maksud pengertian ganda ingkang ironis.[13] Spesies punika ugi dipunsebut Dasar-Sulfur déning Herman Melville wonten novelipun Moby-Dick ingkang gegayutan kaliyan sekedhik coklat oren utawi kuning ing bagéyén andhap saking film diatom ing kulitipun. Nama umum sanés kanggéé paus biru kadosta Rorqual Sibbald (sabibaring Sir Robert Sibbald), paus biru raksasa lan rorqual utara raksasa. Nama kasebut sampun dipuntinggalaken lan boten dipunanggé malih ing setunggal dékade sakmenika.

Otoritas mengklasifikasikaken spesies punika ing salebeting tiga utawi sekawan subspesies: B. m. musculus, paus biru utara kasungsun saking populasi Atlantik utara lan Pasifik utara, B. m. intermedia, paus biru selatan Samudra Selatan, B. m. brevicauda, paus biru kerdil kapanggihaken ing Samudra Hindia lan Pasifik Selatan,[14] lan B. m. indica, Rorqual Hindia Besar ingkang langkung perkawis, ugi kapanggihaken ing Samudra Hindia lan éwadéné kababar langkung wiwitan mbok menawi dados subspesies ingkang sami minangka B. m. brevicauda.[1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Cithakan:MSW3 Mead
  2. ^ Cetacean Specialist Group (1996). Balaenoptera musculus. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Diakses 11 Mei 2006. Entri basis data mencakup yustifikasi panjang mengapa spesies ini terancam
  3. ^ "Animal Records". Smithsonian National Zoological Park. http://nationalzoo.si.edu/Animals/AnimalRecords/. Retrieved 2012-12-08.
  4. ^ "What is the biggest animal ever to exist on Earth?". How Stuff Works. http://science.howstuffworks.com/question687.htm. Retrieved 2012-12-08.
  5. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng factsheet
  6. ^ "Assessment and Update Status Report on the Blue Whale Balaenoptera musculus". Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada. 2002. http://www.wildwhales.org/cetaceans/blue/sr_blue_whale_e.pdf.pdf.
  7. ^ Alex Kirby, BBC News (2003). "Science seeks clues to pygmy whale". http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3003564.stm. Retrieved 14 November 2012.
  8. ^ T.A. Branch, K. Matsuoka and T. Miyashita (2004). "Evidence for increases in Antarctic blue whales based on Bayesian modelling". Marine Mammal Science 20: 726–754.
  9. ^ Barnes LG, McLeod SA. (1984). "The fossil record and phyletic relationships of gray whales.". In Jones ML et al. (in English). The Gray Whale. Orlando, Florida: Academic Press. pp. 3-32. ISBN 0123891809.
  10. ^ A. Arnason and A. Gullberg (1993). "Comparison between the complete mtDNA sequences of the blue and fin whale, two species that can hybridize in nature". Journal of Molecular Ecology 37: 312–322.
  11. ^ Simpson, D.P. (1979). Cassell's Latin Dictionary (5 ed.). London: Cassell Ltd.. pp. 883. ISBN 0-304-52257-0.
  12. ^ Cithakan:LA Linnaeus, C (1758). Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, reformata.. Holmiae. (Laurentii Salvii).. pp. 824. http://dz1.gdz-cms.de/index.php?id=img&no_cache=1&IDDOC=265100.
  13. ^ "Blue Whale Fact Sheet". New York State Department of Environmental Conservation. http://www.dec.ny.gov/animals/9367.html. Retrieved 29 June 2007.
  14. ^ Ichihara T. (1966). The pygmy blue whale B. m. brevicauda, a new subspecies from the Antarctic in Whales, dolphins and porpoises Page(s) 79-113.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paus_Biru&oldid=835637"