Parthenon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
The Parthenon sisih kulon

Parthenon, (Yunani kuna: Παρθενών) kuwi sawijining kuil kang diwangun kanggo Déwi Yunani Athena, pelindhung Atena, ing abad kaping-5 SM ing sadhuwuré Acropolis. Wangunan iki minangka wangunan wigati kang isih ana wiwit jaman Yunani Klasik, umumé dianggep minangka puncaké pembangunan Doric order. Reca-reca kang dadi pepaès ing papan iki dianggep salah siji karya pinunjul saka seni Yunani kuna. Parthenon dianggep simbul abadi saka Yunani kuna lan simbul démokrasi ing Atena, lan minangka salah siji saka monumèn kang paling gedhé ing donya. Mentri Kabudayan Yunani anyar iki lagi sengkut ngayahi program rèstorasi lan rékonstruksi monumèn iki.[1]

Parthenon (anyar) kuwi ngganti kuil Atena kang luwih lawas yaiku, kang disebut Pre-Parthenon utawa Parthenon lawas, kang rusak jroning serangan Persia ing taun 480 BC. Kayadéné kuil-kuil Yunani liyané, Parthenon dipigunakaké minangka gudhang rajabrana (treasury), lan sawijining wektu tau dadi gudhang rajabranané Delian League, kang sabanjuré dadi Kakaisaran Athenian. Ing abad kaping-6 M, Parthenon diowahi dadi gréja Kristen pasembahan marang Perawan Maria. Ing jaman kakuwasan Ottoman, panggonan iki banjur dianggo masjid, ing wiwitan taun 1460, lan malah duwé menara. Ing tanggal 28 September 1687, pasadiyan amunisi Ottoman njeblug déning pengeboman Venesia. Akibat jeblugan mau ndadèkaké rusaking Parthenon lan reca-reca ing panggonan iki. Ing taun 1806, Thomas Bruce, 7th Earl saka Elgin njupuk sawetara reca kang sisa, kanthi idin saka Ottoman. Reca-reca iki, kang saiki dikenal minangka Elgin utawa Marmer Parthenon, ing taun 1816 didol marang British Museum ing London, lan dipajang nganti saiki. Pamaréntah Yunani nyoba njaluk bali reca kuwi nanging durung kasil.


Media[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

The Parthenon ing Nashville, Tennessee, USA arupa replika sakaParthenon Yunani.

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ioanna Venieri. "Acropolis of Athens". Hellenic Ministry of Culture. http://odysseus.culture.gr/h/3/eh351.jsp?obj_id=2384. Retrieved 2007-05-04.

Referensi[sunting | sunting sumber]

Sumber cithakan[sunting | sunting sumber]

Sumber online[sunting | sunting sumber]

Wacan[sunting | sunting sumber]

  • Beard, Mary. The Parthenon. Harvard University: 2003. ISBN 0-674-01085-X.
  • Cosmopoulos, Michael (editor). The Parthenon and its Sculptures. Cambridge University: 2004. ISBN 0-521-83673-5.
  • Holtzman, Bernard (2003) (in French). L'Acropole d'Athènes : Monuments, Cultes et Histoire du sanctuaire d'Athèna Polias. Paris: Picard. ISBN 2-7084-0687-6.
  • Papachatzis, Nikolaos D. Pausaniou Ellados Periegesis- Attika Athens, 1974.
  • Tournikio, Panayotis. Parthenon. Abrams: 1996. ISBN 0-8109-6314-0.
  • Traulos, Ioannis N. I Poleodomike ekselikses ton Athinon Athens, 1960 ISBN 960-7254-01-5
  • Woodford, Susan. The Parthenon. Cambridge University: 1981. ISBN 0-521-22629-5.
  • King, Dorothy "The Elgin Marbles" Hutchinson / Random House, January 2006. ISBN 0-09-180013-7

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

37°58′17.39″N 23°43′35.69″E / 37.9714972°N 23.7265806°E / 37.9714972; 23.7265806

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Parthenon&oldid=884718"