Segara Aegea

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Location Aegean Sea.png
Aegean Sea
Jurang kang ana ing Pulo Santorini, Yunani

Segara Aegea Basa Yunani: Αιγαίο Πέλαγος, Aigaío Pélagos; Basa Turki: Ege Denizi, Adalar Denizi) kuwi segara anakané Segara Mediterranean, dumunung antara Balkan kidul lan Semenanjung Anatolia, lan antara Yunani lan Turki. Ing sisih lor, segara iki kahubung karo Segara Marmara lan Segara Ireng déning Selat Dardanela lan Bosporus. Pulo-pulo kang ana ing Segara Aegea akèh banget lan kalebu ing tlatah periphery kidul (Yunani), kalebu Kreta lan Rhodos. Sebagéan dumumunung ing tlatah Turki, dumadi saka sangang provinsi ing kidul-kulon Turki. Segara iki sacara tradisional dikenal minangka sawijining kapuloan utawa''Archipelago'' (Basa Yunani: Αρχιπέλαγος), istilah kanggo nyebut Pulo-pulo Aegea lan, dadi istilah umum, tumrap klompok pulo sebab Segara Aegea kawentar bab puloné kang akèh.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Ing jaman kuna ana sawetara katrangan bab jeneng Aegea. Ana sing kandha yèn jeneng mau saka jeneng kutha ing Yunani Aegae, utawa Aegea, sawijining putri saka Amazon kang séda ing segara, utawa Aigaion, "wedhus segara", jeneng liyané saka Briareus, salah siji saka ''Hecatonchires'' purba, utawa, khususé kanggoné wong Atena, Aegeus, bapak saka Theseus, kang nyebur segara amarga ngira yèn putrané séda.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Wikisource1911Enc


Cathetan[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 39°15′34″N 24°57′09″E / 39.25944°N 24.9525°E / 39.25944; 24.9525 (Cithakan:Pagename)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Segara_Aegea&oldid=814353"