Plato

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Plato (Πλάτων)

Foto patung sirah Plato karya Silanion
Jeneng pepak Plato (Πλάτων)
Lair c. 428–427 BC[1]
Athens
Pati

(yiswa kira-kira 80)

Athena
Athens
Era Ancient philosophy
Wilayah Western philosophy
Pendhidhikan Platonism
Kawigatèn utama Rhetoric, art, literature, epistemology, justice, virtue, politics, education, family, militarism
Gagasan wigati Platonic realism

Plato (basa Yunani: Πλάτων) (kurang luwih 427 SM - 347 SM) filsuf Yunani Klasik iku sawijining filsuf Yunani kuna sing gedhé banget pangaruhé. Dhèwèké siswa Socrates lan guruné Aristoteles.

Karyané sing wigati dhéwé iku Republik (ing basa Yunani: Πολιτεία utawa Politeia, "negara") sing ngwedharaké garis gedhé carané ndeleng kahanan "idhéal". Dhèwèké uga nulis 'Hukum' lan akèh dhialog ing endi Socrates iku tokoh utamané.

Sumbangsih Plato sing palig wigati iku tentuné ngèlmuné prekara idhe. Donya fana iki namung reflèksi utawa wayang saka donya idhéal. Ing donya idhéal, kabèh prekara iku sampurna, ora mung barang-barang kasar waé nanging uga konsèp-konsèp falsafi kayata 'kawicaksanan' lan 'kabeneran'.

Salah siji perumpamaan Plato sing misuwur iku perumpamaan bab guwa.

Akèh pakar sing nduwé pangidhepan yèn Plato iku filsuf paling wigati ing sajarahing manungsa. Kabèh karya falsafi sing ditulis sawisé Plato, namung "cathetan sikil" karya-karyané waé.

Keterangan lebih lanjut tanya Dolly Widjaya Dianto.

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Plato&oldid=881012"