Kukang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kukang.jpg
KUKANG
250px
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Primata
kulawarga: Lorisidae
Genus: Nycticebus
Boddaert, 1785
Species: N. coucang
Jeneng binomial
Nycticebus coucang
(Boddaert, 1785)

Kukang—kadang-kadang disebut uga malu-malu yaiku jenis primata kang obahé alon banget. Warna rambuté werna-werna, saka klawu keputihan, kecoklatan, nganti keireng-irengan. Ing geger ana garis coklat melintang saka mburi nganti bathuk, banjur nyabang ing ngisor kuping lan mata. Bobot awak 0,375-0,9 kg, dawa awak diwasa 19-30 cm.

Ing Indonesia, satwa iki isa ditemukaké ing Sumatera, Jawa lan Kalimantan. Kukang (Nycticebus coucang) yaiku jenis primata kang lucu lan nggemesaké nganti ora gumun akèh masyarakat umum kang dadèkaké primata iki dadi incaran kanggo kéwan ingon-ingonan.

Sebaran[sunting | sunting sumber]

Kulawarga kukang utawa kerep disebut-sebut isin-isin, kasusun saka 8 marga (genus) lan kabagi maneh sajrone 14 jenis. Penyebarannya cukup amba mulai saka Afrika sebelah kidul Gurun Sahara, India, Srilanka, Asia Selatan, Asia Timur lan Asia Tenggara. Sakak 8 Marga kang ana, ing Indonesia amung ditemoni 1 marga, yaiku Nycticebus.

Marga Nycticebus kasusun saka 5 jenis, yaiku:

  1. Nycticebus coucang kang nyebar ing Semenanjung Malaya, Sumatera dan kepuloan sekitare.
  2. Nycticebus pygmaeus nyebar ing Indocina, Laos dan Kamboja.
  3. Nycticebus bengalensis, nyebar ing India nganti Thailand.
  4. Nycticebus javanicus, amung nyebar ing Jawa.
  5. Nycticebus menagensis, amung nyebar ing Kalimantan sarta kepuloan sekitare.


Kukang arupa primata kang urip ing alas tropis Indonesia, seneng alas primer lan sekunder, semak belukar lan rumpun-rumpun pring. Kukang nyebar ing Asia Tenggara. ing Indonesia kukang ditemukake ing Sumatera, Kalimantan lan Jawa. Ananging nganti saiki durung ana data kang pasti lan akurat babagab jumlah populasi kukang ing alam. Ananging yen dideleng saka nyusute habitat kukang sarta okehe perburuan lan perdagangan illegal isa didadekake indikator yen keberadaan kukang ing alam ngalami kemudunan.

A 1904 painting of Slow lorises. While unidentified, the top and bottom share markings of Nycticebus coucang coucang, the left and right share the coloring and size of Nycticebus pygmaeus. Note the "T" shaped end to the white nose stripe on N. pygmaeus, while Nycticebus coucang coucang have a distinct five pointed star at the back of the head.[2]

Perlindungan Kukang[sunting | sunting sumber]

Ing Indonesia kukang wis dilindungi awit tahun 1973 kanti Keputusan Menteri Pertanian tanggal 14 Pebruari 1973 No. 66/ Kpts /Um/2/1973. Perlindungan iki tegesake maneh kanti Peraturan Pemerintah(PP) Nomor 7 tahun 1999 babagab Pengawetan Jenis wit-witan lan Satwa, kang nglebokake kukang sajrone lampiran jenis-jenis wit-witan lan satwa kang dilindungi.

Miturut Undang-Undang RI Nomor 5 Tahun 1990 babagan Konservasi Sumber Daya Alam Hayati lan Ekosisteme pasal 21 ayat 2, perdagangan lan pemeliharaan satwa dilindungi kalebu kukang yaiku dilarang. Pelanggar saka ketentuan iki isa dikenakake hukuman pidana penjara 5 tahun lan denda Rp 100 yuta.

Kanti anane peraturan kasebut, mangka kabeh jenis kukang kang ana ing Indonesia wis dilindungi. Sawentara iku badan konservasi dunia IUCN, nglebokake kukang sajrone kategori Vulnerable (rentan), kang artine duweni peluang kanggo punah 10% sajrone wektu 100 tahun. Wondene CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora) nglebokake kukang sajrone apendix I. Status CITES: Sakdurunge kukang mlebu sajrone appendix II CITES kang artine perdagangan internasionale dientukake, kalebu penangkapan kukang saka alam.

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nekaris, A. & Streicher, U. (2008). Nycticebus coucang. Dhaptar Abang Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Diakses ing 1 January 2009.
  2. ^ A review of colour and markings in Nycticebus species and subspecies. loris-conservation.org


Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kukang&oldid=835777"