Komponèn biotik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kewan minangka komponen biotik

Biotik yaiku istilah kang biasane digunaake kanggo nyebut sing urip (organisme). Komponèn biotik yaiku komponèn kan nyusun ékosistem saliyané komponèn abiotik (ora duwé nyawa). Conto komponèn biotik yaiku manungsa, kéwan , tetanduran. Miturut peran lan fungsi, mahluk urip dibedakajé dadi 3 macem, yaiku:

  • Autotrof / prodhusèn yaiku mahluk hidup kang bisa mesintesis panganan dhewe kanthi bantuan cahaya matahari.
  • Heterotrof / konsumèn yaiku kelompok organisme kang ora bisa mesintesis panganan dhewe pramila njupuk saka prodhusèn (herbivora, karnivora). Komponen heterotrof uga diarani konsumen makro (fagotrof) amarga pakanan sing dipangan ukurane luwih cilik. Sing kagolong heterotrof yaiku manungsa, kewan, jamur, lan mikroba.
  • Dekomposer / pengurai yaiku organisme kang nduwé peran sing nguraiaké tilas-tilas mahluk urip kayata: lumut, baktèri, jamur. Uga ana pengurai sing diarani detritivor, yaiku kéwan pengurai sing mangan sisa bahan organik, tuladhane yaiku kutu kayu. Tipe dekomposisi ana tiga, yaiku:
  1. Aerobik: oksigen yaiku penerima elektron / oksidan.
  2. Anaerobik: oksigen ora libat. bahan organik sebagai penerima elektron /oksidan.
  3. Fermentasi: anaerobik namun bahan organik sing oksidasi ya minangka penerima elektron. Komponen kuwi ana ing nggene lan berinteraksi mbentuk kesatuan ekosistem sing teratur. tuladhane, ing ekosistem akuarium, ékosistem iki kaperang seko iwak sebagai komponen heterotrof, tumbuhan banyu sebagai komponen autotrof, plankton sing ngapung neng banyu sebagai komponen pengurai, saliyané kuwi sing klebu komponen abiotik yaiku banyu, pasir, watu, mineral lan oksigen sing larut ing banyu.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Komponèn_biotik&oldid=831439"