Juliana (Belanda)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Juliana
Queen Juliana watching the Queen's Day parade in 1963
Ratu Belanda
Pamaréntahan 4 September 1948 – 30 April 1980
(&&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031 taun, &&&&&&&&&&&&0239.&&&&&0239 dina)
Didhisiki Wilhelmina
Pangganti Beatrix
Garwa Bernhard dari Lippe-Biesterfeld
Isu
Beatrix dari Belanda
Putri Irene, Duchess of Parma
Putri Margriet
Putri Christina
Asma jangkep
Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina
House Keluarga Oranye-Nassau*
Bapa Hendrik dari Mecklenburg-Schwerin
Ibu Wilhelmina dari Belanda
Miyos 30 April 1909
The Hague, Belanda
Tilar donya 20 Maret 2004 (umur 94)
Baarn, Belanda
Dipunsarèkaken 30 Maret 2004
Nieuwe Kerk, Delft
Agami Reformed Protestan

Ratu Juliana Louise Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau (lair ing Den Haag, 30 April 1909 – tilar donya ing Baarn, 20 Maret 2004 kanthi umur94 taun) inggih punika Ratu Kerajaan Belanda saking 6 September 1948, dumugi tanggal 30 April 1980, ambal warsa beliau ingkang kaping 71, nalika putrinipun Ratu Beatrix minggah tahta.[1]

Juliana palakrama kaliyan Bernhard zur Lippe Biesterfeld, satunggaling bangsawan Jerman, rikala tanggal 7 Januari 1937 lan pikantuk sekawan putra Beatrix (1938), Irene (1939), Margriet (1943), lan Marijke (1947) ingkang namanipun lajeng kagantos dados Christina.[2]


Ratu Juliana minggah tahta nggantosaken ingkang ibu, Wilhelmina, antawising taun 19471948. Rikala tanggal 27 Desember 1949, piyambakipun ingkang kanthi resmi masrahaken kedaulatan Hindia Belanda dhumateng ketua delegasi Indonesia, M. Hatta, wonten ing pepanggihan ing Istana Dam, Amsterdam.

Rakyat Belanda remen kaliyan piyambakipun amargi boten njunjung formalitas kanthi saèstu. Putrinipun, Beatrix, malah dipunkenal langkung formal, kados déné ingkang bapa, Pangeran Bernhard.

Ratu Juliana pindhah dhateng Indonesia wonten ing taun 1972 sinambi mbekta "olèh-olèh", antawisipun naskah manuskrip Kakawin Negarakretagama. Naskah lontar punika asalipun saking Lombok lan dumugi ing Belanda amargi dipunjarah déning KNIL rikala taun 1894, nalika tentara Belanda ngasorake Lombok.

Éwadéné sampun ngundhuraken dhiri saking politik wiwit taun 1980, piyambakiun taksih aktif wonten ing bidang sosial dumugi taun 1995.

Lan piyambakipun ingkang minangka Ratu Belanda ingkang pungkasanipun ngakuni kedaulatan negara Indonesia sasampuning pepanggihanipun kaliyan Mohammad Hatta wonten ing pamungkasan Diplomasi wonten ing Konferensi Meja Bundar ing kutha Den Haag, nalika tanggal 23 Agustus dumugi tanggal 2 November 1949.

Pagesangan Wiwitan[sunting | sunting sumber]

Juliana miyos wonten ing kutha Den Haag, putra saking Pangeran Hendrik, Duke saking Mecklenburg-Schwerin kaliyan Ratu Wilhemina saking Belanda. Juliana nelasaken masa alitipun wonten ing Istana Het Loo ing Apeldoorn, lan wonten ing Istana Noordeinde sarta Istana Huis ten Bosch ing wilayah Den Haag. Sawijining sekolah kecil dipunbangun wonten ing Istana Noordeinde saking pamanggihipun pengajar Jan Lightart saèngga, nalika yuswanipun ngancik angka 6 taun, sang Putri saged pikantuk pendidikan utamanipun sesarengan kaliyan kancanipun. Kanca sepantaranipun inggih punika Baroness Elise Bentinck, Baroness Elisabeth van Hardenbroek lan Jonkvrouw Miek de Jonge.[3]

Kados ingkang kacantum wonten ing konstitusi Belanda menawi piyambakiipun kedah siap nglajengaken tahta nalika yuswanipun ngancik angka 18, pendidikan Putri Juliana kalampahan langkung cepet saking laré sanèsipun. Sasampunipun 5 taun pendidikan dasar, sang Putri pikantuk pendidikan lanjutanipun (dumugi tingkat pra-universitas) déning tutor privat.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Juliana (Belanda)
Lair: 30 April 1909 Tilar donya: 20 Maret 2004
Regnal titles
Sing mengku  sadurungé:
Wilhelmina
Ratu Belanda
6 September 1948 – 30 April 1980
Diganti déning:
Beatrix


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Juliana_(Belanda)&oldid=837008"