Konferensi Meja Bundar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Konferensi Meja Bundar

Konferensi Meja Bundar yaiku sawijining patemon antarané pamaréntah Republik Indonésia lan Walanda sing kaleksanan ing Den Haag, Walanda saka 23 Agustus nganti 2 November 1949[1].

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Usaha kanggo ngredam kamardikan Indonesia kanthi dalan kekerasan gagal[2]. Walanda entuk kecaman saka PBB[2]. Walanda banjur nganakaké patemon kanggo ngrampungaké masalah iki kanthi diplomasi, lumantar perundingan Linggarjati, perjanjian Renville, perjanjian Roem-van Roijen, lan Konferensi Meja Bundar[2].

Asil konferensi[sunting | sunting sumber]

Asil saka Konferensi Meja Bundar (KMB) yaiku:

  • Serah trima kedaulatan saka pamaréntah kolonial Walanda kanggo Republik Indonésia Sarekat, kajaba Papua bagean Kulon[1]. Indonésia kepengin supaya kabeh tlatah bekas Hindia Walanda dadi tlatah Indonésia, dene Walanda kepingin ndadekaké Papua bagean kulon ddadi nagari sing pisah amarga beda etnis[1]. Konferensi ditutup ora nganggo kaputusan mau[2]. Amarga kuwi pasal 2 nyebutake yen Papua bagean kulon ora bagean saka serah trima, lan yen masalah iki arep dirampungake ing wektu setaun iku[2].
  • Kabentuk persekutuan Walanda-Indonesia, karo monarch Walanda minangka pres

Cathethan suku[sunting | sunting sumber]