Fototrof

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Fototrof darat dan air: Tanaman tumbuh di batang kayu yang terapung di perairan kaya ganggang.

Pangèrtosan Fototrof[sunting | sunting sumber]

Fototrof (Yunani: φῶς , φωτός = cahaya, τροϕή = panganan) inggih punia organismé ingkang ngélampahi fotosintèsis kanggè pikolèh ènérgi. Sédaya mupangatakén ènérgi saking cahya matahari kanggè ngubah karbon dioksida saha toya dados bahan organik ingkang badhè dipunginaakén ing fungsi-fungsi sèl kadasta biosintèsis saha rèspirasi. Fototrof inggih punika autotrof, ugi dipuntépang dados fotoautotrof, saha mampu damél saè karbon. Tanduran fotoautotrof bèntén kaliyan kèmoautotrof ingkang pikolèh ènèrgi ngélampahi oksidasi donor èlèktron ing bebrayan. Tanduran fotohètérotrof ngasilakén ATP ngélampahi fotofosforilasi lan ginaakén sényawa organik kanggè bangun strukturipun .[1] Organisme fotoautotrof biasanipun dipunsebat dados holofitik.[2] Autotrof utawi autotroph inggih punika nyukani panganan piyambak (auto punika piyambak, trophos nyukani panganan) autotrof nahanaken gesangipun piyambak tanpa dahar punapa kemawon saking makluk urip sanes. Autotrof damel molekul organik saking CO2 saha bahan méntah anorganik sanès. Organismé autotrofik inggih punika sumbèr pamungkas sényawa-sényawa organik kanggè sédaya organismé non-autotrofik. [3].

ing konteks ekologi, organisme fototrof maringi nutrisi kaliyan sedaya bentuk makhluk urip (sanesipun autotrof kadasta kemotrof). Ing lingkungan darat, taneman inggih punika varietas ingkang paling dominan, ananging organisme fototrof ing lingkungan toya angliputi ganggang (tuladahne Laminariales), protista (tuladhane euglena), fitoplankton, lan bakteri (tuladhane sianobakteri).

kasil saking proses inggih punika amilum, yaiku bentuk simpanan utawi cadangan saking karbon, ingkang saged dipunginaaken ketika cahya ingkang wonten sangat kedhik kangge menuhi kabetahan sebuah organisme. Bakteri fotosintetik gadahi suatu zat ingkang asmanipun bakterioklorofil, gesang ing danau lan kolam, lan mupangatipun hidrogen saking hidrogen sulfida, kangge proses kimiawi (pigmen bakterioklorofil nyerap cahya ing bagian-bagian spektrum UV lan inframerah ekstrem ing jawi jangkauan ingkang dipunginaaken klorofil normal). Sianobakteri gesang ing toya tawar, laut, lemah, lan lumut, lan ngelampahi fotosintesis ingkang sami kaliyan taneman.

Sebuah autotrof fotolitotropis inggih punika organisme autotrof ingkang mupangatipun energi cahya, lan donor elektron inorganik (e.g., H2O, H2, H2S), lan CO2 dados sumber karbonnipun.

Zona ingkang saged dipuntembus cahya matahari utawi cahya buatan supados fotosintesis kedadosan dipuntepang dados zona fotik.

Metabolisme Autotrof[sunting | sunting sumber]

Metabolisme autotrof utawi mikrobia heterotrof ing ilmu biologi ugi dipunsinauni mikrobia autotrof. Inggih punika mikroorganisme ingkang saged mensintesis piyambak kabetahan gesangipun. Sumber energi ingkang dipunginaaken mikroorganisme autotrof inggih punika sinar matahari fotoautotrof lan asil reaksi reduksi oksidasi tanpa ginaaken sinar matahari kemoautotrof. Fototrof lan kemolitotrof saged asring ginaaken CO2 dados sumber karbon saha dipunginaaken istilah autotrof kangge gambaraken gaya hidup ingkang samikaliyan niku. Sedaya mikroorganisme autotrof ginaaken CO2 dados sumber karbon kangge pertumbuhan. Nitrogen punika saking senyawa inorganik kadasta NH3, NO3-, utawi N2. [4](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012).

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Campbell, Neil A.; Reece, Jane B.; Urry, Lisa A.; Cain, Michael L.; Wasserman, Steven A.; Minorsky, Peter V.; Jackson, Robert B. (2008). Biology (8th ed.). p. 564. ISBN 978-0-8053-6844-4.
  2. ^ Hine, Robert (2005). The Facts on File dictionary of biology. Infobase Publishing. p. 175. ISBN 978-0-8160-5648-4.
  3. ^ >Campbell,Neila A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.ERlangga.Jakarta.(2008:200)
  4. ^ http://www.azhie.net/2012/04/metabolisme-autotrof.html
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fototrof&oldid=835020"