Dmitri Mendeleev

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dmitri Mendeleev
Dmitri Mendeleev taun 1897
Dmitri Mendeleev taun 1897
Miyos 8 Februari 1834
Verhnie Aremzyani, Kakaisaran Rusia
Tilar donya 2 Februari 1907 (umur 72)
St. Petersburg, Kakaisaran Rusia
Kabangsan Rusia
Bidhang Kimia, fisika lan bidhang-bidhang ingkang magepokan
Lulusan saking Saint Petersburg University
Notable students Dmitri Konovalov, Valery Gemilian, Alexander Baykov
Kaahlian Manggihaken tabèl periodik unsur kimia
Agama Kristen Ortodoks Wétan

Dmitri Mendeleev (basa Rusia: Дми́трий Ива́нович Менделе́ев, Dmitriy Ivanovich Mendeleyev) (8 Februari [K.J.: 27 Januari] 1834 – 2 Februari [K.J.: 20 Januari] 1907) punika satunggiling ahli kimia saking Kakaisaran Rusia ingkang ngripta tabèl periodik adhedhasar paningkatan wilangan atom. Wilangan puniki nedahaken gunggung proton ingkang wonten salebetipun inti atom. Gunggung proton sami kaliyan gunggung elektron ingkang ngelilingi atom bébas.

Panjenenganipun manggihaken nalika nyawisaken satunggiling buku pelajaran kanggé mahasiswanipun. Panjenenganipun manggihaken menawi panjenenganipun nata unsur-unsur miturut minggahing massa atom, unsur kanthi sifat ingkang mèmper badhé muncul kanthi selang ingkang mawi skala. Panjenenganipun kasil nyajèkaken asil kerjanipun dhumateng Himpunan Kimia Rusia ing awal 1869.

Punika maringaken kauntungan kanggé piyambakipun amargi ing pungkasan taun ingkang sami, satunggiling kimiawan sanès saking Jerman, Julius Lothar Meyer, ugi kasil nyusun tabèl ingkang sami, nanging amargi kasil langkung rumiyin, Mendeleev ingkang dipun anggep minangka pamanggih dhaptar berkala.

Salebetipun panlitènipun, panjenenganipun damel sapérangan urutan ngenani unsur-unsur dat kimia ingkang sampun dipun mangertosi kanthi nyusun saprangkat kertu, ing pundi sabèn kertu isi saben unsur lan sifat-sifat kimianipun. Panjenenganipun manggihaken ukum periodik nalika nyusun kertu-kertu puniku, ingkang dipun susun sacara urutan miturut paningkatan massa atomipun, lan sifat-sifatipun dipunbalèni sacara periodik. Malah wonten sekedhik kaluwihan ing tabèl periodik ingkang dipun susun, inggih punika wontenipun pangakenan ngenani unsur-unsur énggal ingkang dèreng dipun mangertosi massanipun, panjenenganipun manggihaken tabèl periodik kasebut kadosta galium, germanium, lan skandium. Panjenenganipun nyawisaken ruang kanggé unsur-unsur puniku lan malah sampun mrakirakaken pinten massa atom lan kepripun sifat-sifat kimianipun samangké.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Biografi[sunting | sunting sumber]

Tabèl periodik[sunting | sunting sumber]

Sanèsipun[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dmitri_Mendeleev&oldid=829627"