Aisne (Departemen ing Prancis)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Aisne
Lambang Aisne
Informasi
Departemen 02
Region Picardie
Préfecture Laon
Sous-préfecture Château-Thierry
Vervins
Saint-Quentin
Soissons
Pedunung


 -total (1999)
 -kepadatan penduduk

Urutan 46


535 489
73 jiwa/km²

Areal 7 369 km²
Arrondissement 5
Kanton 42
Komun 816
Peta lokasi
Letak Aisne di Prancis

Aisne kuwi sawijining departemen ing sisih lor Perancis, jenengé dijupuk saka jeneng kali kang jenengé padha kang mili ngliwati wilayah iki.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Aisne kuwi salah siji saka 83 departemen kang asli, didegaké nalika jaman Revolusi Prancis 4 Maret, 1790. Departemen iki ddegaké saka bagéan tilas provinsi Île-de-France, Picardie, lan Champagne.

Sebagéan gedhé alas ing tlatah iki rusak nalika pecah Perang Donya I. Serangan Prancis marang Chemin des Dames ing mangsa semi 1917 kadhangkala diarani Paperangan kaloro ing Aisne.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Aisne diwatesi karo alas Ardennes lan negara Belgia ing sisih lor-wétan. Ing tlatah iki Kali Aisne mili saka wétan mangulon, banjur nggabung karo Kali Oise . Pemandhangan ing tlatah iki didominasi déning akèhé watu kang kerep nduwèni lèrèng kang juleg. Watu-watu iki sumebar ing ngendi-endi nanging kang paling akèh yakuwi ing Laon lan pagunungan Chemin des Dames.

Kutha-kutha utama ing departemen Aisne yakuwi :

Delengen uga: Daftar communes ing departemen Aisne.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Curah udan rata-rata setahun 500 nganti 750 mm.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Lambang Perancis Departemen Prancis Lambang Prancis

Prancis Dharatan:
01 Ain
02 Aisne
03 Allier
04 Alpes-de-Haute-Provence
05 Hautes-Alpes
06 Alpes-Maritimes
07 Ardèche
08 Ardennes
09 Ariège
10 Aube
11 Aude
12 Aveyron
13 Bouches-du-Rhône
14 Calvados
15 Cantal
16 Charente
17 Charente-Maritime
18 Cher
19 Corrèze
2A Corse-du-Sud
2B Haute-Corse
21 Côte-d'Or
22 Côtes-d'Armor
23 Creuse
24 Dordogne
25 Doubs
26 Drôme

27 Eure
28 Eure-et-Loir
29 Finistère
30 Gard
31 Haute-Garonne
32 Gers
33 Gironde
34 Hérault
35 Ille-et-Vilaine
36 Indre
37 Indre-et-Loire
38 Isère
39 Jura
40 Landes
41 Loir-et-Cher
42 Loire
43 Haute-Loire
44 Loire-Atlantique
45 Loiret
46 Lot
47 Lot-et-Garonne
48 Lozère
49 Maine-et-Loire
50 Manche
51 Marne
52 Haute-Marne
53 Mayenne
54 Meurthe-et-Moselle

55 Meuse
56 Morbihan
57 Moselle
58 Nièvre
59 Nord
60 Oise
61 Orne
62 Pas-de-Calais
63 Puy-de-Dôme
64 Pyrénées-Atlantiques
65 Hautes-Pyrénées
66 Pyrénées-Orientales
67 Bas-Rhin
68 Haut-Rhin
69 Rhône
70 Haute-Saône
71 Saône-et-Loire
72 Sarthe
73 Savoie
74 Haute-Savoie
75 Paris
76 Seine-Maritime
77 Seine-et-Marne
78 Yvelines
79 Deux-Sèvres
80 Somme
81 Tarn
82 Tarn-et-Garonne

83 Var
84 Vaucluse
85 Vendée
86 Vienne
87 Haute-Vienne
88 Vosges
89 Yonne
90 Territoire de Belfort
91 Essonne
92 Hauts-de-Seine
93 Seine-Saint-Denis
94 Val-de-Marne
95 Val-d'Oise

Departemen jaban rangkah:
971 Guadeloupe
972 Martinique
973 Guyane
974 Reunion
976 Mayotte
Komunitas jaban rangkah:
975 Saint-Pierre-et-Miquelon
986 Wallis-et-Futuna
987 Polinesia Prancis (negara sebrang segara)