Zarathustra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Zarathustra miturut lukisan Sekolah Athena.

Zarathustra (Parsi Modern: زرتشت (Zartosht),Kurdi: Zerdeşt, Gujarati: જરતોશ્ત, Yunani: Ζωροάστρης, (Zoroastres), lan Latin: Zoroaster) ya iku pawongan nabi saka Pèrsi (saiki disebut Iran). Dèwèké ya iku pencetus Zoroastrianisme kang dianut déning bangsa Pèrsi.[1] Dèwèké uga salah sijiné imam pengajar.[1] Zarathustra diperkirakaké uripp sekitar 1100-550 SM.[2]. Ana uga kang ngomongake dhèwèké urip sekitar 1200-600 SM.[1]

Arti Jeneng[besut | besut sumber]

Faravahar (utawa Farohar)

Jeneng Zarathustra utawa diéja minangka Zaraθ-uštra sajroné basa Avesta, kemungkinan gedhé arupa salah sijiné tembung majemuk bahuvrihi lan kasusun saka tembung zarəta- "lemah, tua" lan uštra "unta".[3] Dadi isa omongaké yèn Zarathustra iku: "Dèwèké kang nduwèni unta-unta tua".[3] Nanging, tembung pertama kadang-kadang uga diartikaké minangka "kuning" utawa "emas" (jumbuh basa Parsi modern zærd) sahéngga artiné dadi "Dèwèké kang nduwèni unta warna keemasan".[3] Ahura Mazda dhéwé sacara etimologis berarti: Ahura (Tuhan) lan Mazda (kebijaksanaan).[3]

Zarathustra éntok penglihatan

Sakdurungé Zarathustra lahir, agama kang ana ing Iran (Pèrsi) bersumber marang macam-macam ajaran, kayata politeisme, paganisme, lan animisme.[4] Zarathustra kang ngrasa ora puas karo ajaran-ajaran kang berkembang ing Iran marang wektu iku berusaha nggawa pembaruan.[4] Zarathustra dikenal minangka nabi kang nduwèni karunia kanggo nambani lan nglakokaké pira-pira mujizat.[3]

Zarathustra berusaha ndandani sistem kepercayaan lan cara panyembahan marang déwa-déwa kang berkembang ing Pèrsi.[4] Ing umur 30 taun, Zarathustra olèh salah sijiné penglihatan.[2] Menurut legenda, dhèwèké weruh cahaya gedhé kang banjur nggawa mlebu hadirat Ahura Mazda, Sang Terang.[2] Awit ketemonan iku Zarathustra dadi selot semangat menyebaraké ajaran kang ngajaraké yèn sekabehanè kang apik asalé saka Ahura Mazda.[2]

Ajaran-ajaran[besut | besut sumber]

Dasar ajaran saka Zarathustra ya iku monotheisme, ateges nyembah amung siji Tuhan bae, Ahura Mazda.[4] Angra Mainyu, kang arupa Sang Kegelapan lan lawan saka Ahura Mazda, ya iku pengingkaran Tuhan.[5] Ajaran Zarthustra uga mbenerake anane makhluk-makhluk suci kang sifate pengasih kang mbantu perjuangane.[4] Anangingsakwise Zarathustra meati, kepercayaan marang makhluk-makhluk suci kasebut diubah dadi konsepsi kedewataan kang dihubungake karo penciptaan alam, kang kasusun saka enem tingkat penciptaan benda-benda alam, yaitu:[4]

  • Asha Vahista minangka dewa tata tertib lan kebenaran kang endah lan kerep digambarake sebagai dewa kang nguasai geni;
  • Vohu Manah minangka dewa hati nurani baik (God mind) lan kerep digambarake minangka sapi lanang;
  • Keshatra Vairya minangka dewa pencinta lan penguasa kabèh logam;
  • Spenta Armaity minangka dewa ibadah kang kebek kasih lan penguasa bumi lan lemah;
  • Haurvatat ya iku minangka kebulatan lan kekuasaan sarta penguasa banyu lan wit-witan;

Kabeh wujud ajaranne ditulis sajrone salah sijine kitab kang disebut Gathas lan Avesta.[6]

Simbul[besut | besut sumber]

Simbul kang gambarake Sang Terang utawa dewa kebaikan iki, ya iku Ahura Mazda, kang disebut geni, lambang dewa.[1] Simbol liyane ya iku simbol kang nggambarake Ahura Mazda, kang disebut farohar, kang nduwèni sepasang swiwi, buntut, lan sepasang sikil.[3]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id)Keene, Michael. 2010. Agama-agama Dunia. Yogyakarta: Kanisius
  2. ^ a b c d (en)Fisher, Mary Pat.1997.Living Religions.London: I. B. Tauris and Co Ltd
  3. ^ a b c d e f (en)Dowling, Elizabeth M. dan W. George Scarlett.2006.Encyclopedia of Religious and Spiritual Development.London: SAGE Publications
  4. ^ a b c d e f (id)H.M Arifin. 1986. Menguak Misteri Ajaran Agama-agama Besar. Golden Trayon. Hlm. 18, 20-24.
  5. ^ (id)M.Dhavamony. 1995. Fenomenologi Agama. Jogjakarta: Kanisius. Hlm. 124.
  6. ^ (en)Leeming, David.2001.Asian Mythology.New York: Oxford University Press
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zarathustra&oldid=1109871"