Yohanes Pambaptis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Yohanes Pambaptis oleh Bartolomeo Veneto, abad ping 16

Yohanes Pambaptis (basa Aram: יוחנן שליחאYohanān Shliḥā; basa Ibrani: יוחנן המטבילYohanān HaMatbil; Arab: يوحنا المعمدان‎‎ Yuhanna Al-Ma'madan;[1][2][3][4] Yunani: Βαπτιστής Ἰωάννης Baptistḗs Ioánnes, utawa Ἰωάννης ὁ βαπτίζων Iōánnēs ho baptízōn, utawa Ἰωάννης ὁ πρόδρομος Iōánnēs ho pródromos;[5][6][7][8][9] basa Koptik: ⲓⲱⲁⲛⲛⲏⲥ ⲡⲓⲡⲣⲟⲇⲣⲟⲙⲟⲥ utawa ⲓⲱ̅ⲁ ⲡⲓⲣϥϯⲱⲙⲥ;[2] Latin: Ioannes Baptista; Inggris: John the Baptist) yaiku guru lan panginjil misuwur ing Provinsi Yudea ing abad ping 1 M sing kecathet riwayatae ing bagean Prajanjian Anyar ing Alkitab Kristen. Ia menika katurunan suku Lewi, putra saka Elisabet, sedulur sepupu Maria, ibu Yesus. Ramane, Zakharia yaiku imam saka rombongan Abia sing ditugasake ing Bait Allah. Ing Katulik, Yohanes dilambangke minangka pertapa sing nganggo sandhangan saka wulu domba sing lagi martakake lan sebelahan karo domba lan tanggal peringatane yaiku 24 Juni lan 29 Agustus.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "And No One Had The Name Yahya (= John?) Before: A Linguistic & Exegetical Enquiry Into Qur'an 19:7". Islamic-awareness.org. Dibukak ing 2012-10-20.
  2. a b "يوحنا المعمدان - St-Takla.org". st-takla.org.
  3. "النبي السابق يوحنا المعمدان". Antioch. Diarsip saka sing asli ing 29 March 2019. Dibukak ing 7 February 2019.
  4. "سيرة يوحنا المعمدان ابن زكريا الكاهن". www.thegrace.com.
  5. Lang, Bernhard 2009 Page 380
  6. "Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σύλληψη)". Saint.gr. 23 September 2012. Dibukak ing 20 October 2012.
  7. "H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ : Επιτροπές της Ιεράς Συνόδου – Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής". Ecclesia.gr. Dibukak ing 20 October 2012.
  8. παπα Γιώργης Δορμπαράκης (26 January 2012). "ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΝ: Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ (7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)". Pgdorbas.blogspot.com. Dibukak ing 20 October 2012.
  9. Wetterau, Bruce. World history. New York: Henry Holt and Company. 1994.