Yen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dhuwit logam Jepang, ¥1, ¥5, ¥10, ¥50, ¥100, ¥500

Yen iku valuta Jepang. Simbol: ¥; utawa ing basa Jepang: ( en?).

Pamaréntah Jepang netepaké valuta Yen wiwit 27 Juni 1871 adhedhasar Shinka jōrei (angger-angger pamaréntahan ngenani valuta anyar). Minangka lambang dipigunaaké tenger ¥ lan miturut ISO 4217 dilambangaké minangka JPY. Yèn ditulis mawa romaji dadi Yen lan dudu En, amarga ing akir zaman Keshogunan Tokugawa, aksara katakana エ (e) diwaca minangka "je". Ing wektu iku, kutha Edo ditulis minangka "Yedo", Pulo Ezo minangka "Yezo", lan Ebisu ditulis minangka "Yebisu".

Ana sapérangan panjlasan ngenani asal-usul panggunaan aksara kanji ( en?, bunderan) kanggo nulis lambang valuta Jepang. Salah sijiné yaiku tradisi wong Jepang nglambangaké dhuwit mawa bunderan kang diwangun saka driji panunjuk lan jempol. Ōkuma Shigenobu nelakaké kabèh wong Jepang mesthi ngerti yèn aksara kanji kanggo "bunderan" tegesé dhuwit. Panjlasan liya nelakaké dhuwit logam wanguné bunder, saéngga aksara kanji kanggo bunderan dipigunaaké kanggo nyebut dhuwit. Ing wektu iku ing Hong Kong diwetokaké dhuwit logam mawa tulisan Hong Kong ichi en (香港壱圓?), lan ditiru pamaréntah Jepang sing migunaaké aksara kanji 圓 kanggo nglambangaké valuta Jepang, nanging migunaaké aksara kanji wangun anyar.

Satuan valuta Jepang sadurungé taun 1953:

  • sen (銭): 1/100 saka 1 Yen (¥1 = 100 sen)
  • rin (厘): 1/1000 saka 1 Yen (1 sen = 10 rin, ¥1 = 1000 rin)

Kanthi dhasar undang-undang angger-angger valuta 1953, panggunaan satuan sen lan rin ora dilarang miturut hukum, nanging sacara praktek ora dipigunaaké manèh. Ing zaman saiki, satuan sen lan rin mung disebut-sebut ing bursa saham lan kurs valuta asing.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yen&oldid=814480"