Wong Kurdhi ing Ruslan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Wong Kurdhi ing Ruslan
Ermakov. № 6997. Kurd in the Russian service. 557
Gunggung cacah jiwa
63.818 (2010)[1]
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
Khabarovsk, Krasnodar, Kursk[2]
10.000 ing Moscow (1995)[3]
Basa
Kurmanji, Basa Ruslan, Basa Arménia, Basa Azéri, Basa Géorgia[4]
Agama
Ora ngrasuk salh siji agama,[5] Islam[6]
Golongan ètnik magepokan
Wong Iran

Wong Kurdhi ing Ruslan iku minangka pérangan penting saka dhiaspora Kurdhi, kanthi sesambungan raket karo bebrayan Kurdhi ing Kaukasus lan Asia Tengah. Sènsus Ruslan taun 2010 nyathet ana udakara 63.818 wong saka golongan ètnis Kurdhi sing dedunung ana ing Ruslan.[7]

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing kawitané abad ka-19, ancas utamané saka Kakaisaran Ruslan ya iku mesthèkaké nétralitasé wong saka golongan ètnis Kurdhi ing paprangan antarané Kakaisaran Ruslan nglawan Pèrsi lan Kakaisaran Osmani.[8] Nalika kawitané abad ka-19, wong Kurdhi manggon ana ing Transkaukasia, ing jaman semana, Transkaukasia iku dadi péranganing Kakaisaran Ruslan. Ing abad ka-20, ana panumpesan wong Kurdhi gedhèn-gedhèn Kurds dening wong Turki lan wong Pèrsi, ndadèkaké akèh wong Kurdhi kang ngalih menyang Transkaukasia Ruslan. Saka taun 1804 nganti 1813 uga ing taun 1826 nganti 1828, nalika Kakaisaran Ruslan lan Kakaisaran Pèrsi perang, pamaréntah Ruslan ngéntukaké wong Kurdhi manggon ana ing Ruslan lan Arménia. Nalikané Perang Crimean, lan Perang Russo-Turki (1877–1878), wong Kurdhi uga ngalih menyang Ruslan lan Arménia. Miturut sènsus Ruslan ing taun 1897 ana udakara, 99.900 wong Kurdhi kang dedunung ana ing Kakaisaran Ruslan.[9]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Всероссийская перепись населения 2010 г. Национальный состав населения Российской Федерации". Demoscope. Demoscope. Diarsip saka sing asli ing 30 Mèi 2012. Dibukak ing 4 Juli 2012.
  2. "Relations With Russia Deteriorate As Kurds Protest". The Russia Journal. The Russia Journal. Diarsip saka sing asli ing 26 Januari 2016. Dibukak ing 23 Juni 2012.
  3. "The Kurds remain caught in the "Transcaucasian Triangle"". jamestown.org. 19 Mèi 1995. Dibukak ing 25 Juni 2012.
  4. "The Kurds of Caucasia and Central Asia have been cut off for a considerable period of time and their development in Russia and then in the Soviet Union has been somewhat different. In this light the Soviet Kurds may be considered to be an ethnic group in their own right." The Red Book of the Peoples of the Russian Empire "Kurds". Institute of Éstlan (EKI). Institute of Éstlan (EKI). Dibukak ing 22 Juni 2012.
  5. "Всероссийская перепись населения 2010 г. Национальный состав населения Российской Федерации". Diarsip saka sing asli ing 2012-05-30.
  6. "Kurdistan: between U.S. and Iraq". Georgiatimes. Georgiatimes. Dibukak ing 22 Juni 2012.
  7. Том 4 - "Национальный состав и владение языками, гражданство".. perepis2002.ru . perepis2002.ru. Diarsip saka sing asli ing 6 Oktober 2014. Dibukak ing 25 Juni 2012.
  8. РОССИЯ И ПРОБЛЕМА КУРДОВ. rau.su . rau.su. Dibukak ing 25 Juni 2012.
  9. "Chapter 10: The Kurds in the Soviet Union". Ismet Chériff Vanly. scribd. Dibukak ing 25 Juni 2012.