Winong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tetrameles nudiflora
Ta Prohm Angkor 2000.jpg
Oyot Winong kang nggubet reruntuhan candhi Ta Prohm ing Kamboja
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiospermae
Unranked: Eudicots
Unranked: Rosids
Ordho: Cucurbitales
Famili: Tetramelaceae
Génus: Tetrameles
Spésies: T. nudiflora
Jeneng binomial
Tetrameles nudiflora
R.Br.

Winong (Tetrameles nudiflora)[1]  ya iku siji-sijiné tuwuhan anggota saka génus Tetrameles, kulawarga Tetramelaceae. Tuwuhan iki wujud wit gedhé lan bisa ditemokaké ing Indhia, Asia kidul-wétan, Malesia, lan tekan Ostrali. Jeneng élmiyahé sinonim karo Tetrameles grahamiana (Nimmo) Wight, Tetrameles grahamiana var. ceylanica A. DC., lan Tetrameles rufinervis Mié.[2]

Wit winong ing Universitas Yangon

Wedharan[besut | besut sumber]

Wit winong bisa tuwuh nganti gedhé nganti 2 mèter lang oyoté bisa ngglolor tekan mayeng-mayeng lan bisa ngrusak bangunan. Wit winong asring tinemu ing papan kang dianggep wingit. Ing Viètnam lan Kamboja, wit winiong biasa thukul ing reruntuhan candhi.

Wit winong duwé ciri saka oyoté kang bisa ngglolor ing sandhuwuré lemah lan watu. Wité bisa nganti 50 mèter lan tanpa pang ing sisih ngisor nganti 30 mèter saka lemah. Klikané alus.

Sebaran[besut | besut sumber]

Wit iki saliyané ing Indonesia uga ana ing Ostrali, Bangladesh, Bhutan, China, India, Laos, Malaysia, Myanmar, Sri Lanka, Kamboja, Thailand lan Viètnam. Ing Indonesia wit winong bisa ditemokaké ing Sumatera, Jawa, Nusa Tenggara, Sulawesi lan Papua.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Imam Budhi (2017). Suta Naya Dhadhap Waru, Manusia Jawa dan Tumbuhan. 2017: interlude. k. 143. ISBN 9786026250421. 
  2. "Pohon Winong atau Binong (Tetrameles nudiflora)". Alamendah's Blog (ing basa Indonesia). 2011-04-21. Dijupuk 2018-02-08.