Widuri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Widuri
Calotropis gigantea.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Asterids
Ordho: Gentianales
Famili: Apocynaceae
Subfamili: Asclepiadoideae
Génus: Calotropis
Spésies: C. gigantea
Jeneng binomial
Calotropis gigantea
(L.) Dryand.
  • Asclepias gigantea L.
  • Calotropis gigantea (L.) R. Br. ex Schult.
  • Madorius giganteus (L.) Kuntze
  • Periploca cochinchinensis Lour.
  • Streptocaulon cochinchinense (Lour.) G. Don

Widuri (Calotropis gigantea) ya iku suket-sukatan ngembang saka kulawarga Gentianales. Suket iki dhuwuré 1-3 mèter lan tuwuh ing padhang suket kang rada garing tur masir utawa ing sikil gunung. Galihé kandhel ngrambut lan wernané putih. Godhong tunggal bundher endhog dawané 8-30 cm lan amba 4-15 cm. Kembangé majemuk werna jambon lan putih. Wijiné cilik werna soklat. Tanduran iki ngasilaké tlutuh putih encer nanging rasané pait banget.

Piguna[besut | besut sumber]

Kembang Widuri

Galihé tanduran iki bisa dianggo bahan dhasar gawé jaring nlayan[1]. Ing sajroning godhongé ngandhut saponin, flavonoida, polifenol, tanin, kalsium oksalat. Godhongé bisa kanggo tamba gatel ing kulit, cangkrangen, gudhik, sariawan, gabagen, lan kukul. Cara nggunakaké ya iku godhongé di uleg nganti lembut banjur ditemplèkaké ing kulit kang lara lan dientèni nganti garing.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Nuris Nuraini, Dini (2014). Aneka Daun Berkhasiat Untuk Obat. Yogyakarta: Gava Media. k. 89. ISBN 978-602-7869-42-4.