Wes Craven

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Kino sənətçisi

Cithakan:Infobox Cinéma (personnalité)

Wes Craven
220px
Asma wiyosan Wesley Earl Craven
Miyos (1939-08-02) 2 Agustus 1939 (umur 78)
Cleveland, Ohio, AS
Pakaryan sutradara, juru nulis dan produser
Taun aktif 1971 - sekarang[1]
Sisihan Bonnie Broecker
(1964-1969)
Mimi Craven (1984-1987)
Iya Labunka
Situs resmi http://www.wescraven.com

Wesley Earl "Wes" Craven (lair 2 Agustus 1939; umur 78 taun) inggih punika tiyang pènyèrat lan sutradara Amérika, dipuntèpang amargi kathah ndamèl filem-filem horor.

Biografi[besut | besut sumber]

Craven dipunlahiraken ing Cleveland, Ohio, putra saking Caroline lan Paul Craven.[2] Lajeng dipunsegera dipunbaptis sasampunipun mbabar.[3] Craven lulus saking Jurusan Basa Inggris lan Psikologi ing Wheaton College, Illinois. Craven kawiwitan merdamel ing indhustri filem minangka èditor suantèn ing sebuah perusahaan pos-produksi ing New York.[4] Piyambakipun ugi naté mendhet Jurusan Basa Inggris ing Westminter College, Pennsylvania lan profésor ing Clarkson College ing Postdam, New York.

Karier Nyerat lan Sutradara[besut | besut sumber]

Karya Craben dipunanggep dados pengeksploitasian kasunyatan. A Nightmare on Elm Street tuladhanipun, filem punika nggadahi daya nginversiaken mimpi ing salebeting kauripan nyawa. New Nightmare ugi nampilaken ing pundhi sang aktris filem A Nightmare on Elm Street, Heather Langenkamp ing donya nyata berperan dados piyambakipun nglawan penjahat ingkang sajatosipun fiktif. Ing filem punika, kita saged nemuaken pinten-pinten kebiasaan seratan skenario Craven ingkang boten naté dipunungkapaken sadèrèngipun purna. The Serpent of the Rainbow nyariosaken babagan pria ingkang boten saged bentenaken ala lan kasunyatan. Film Scream (filem), karakter-karakteripun berkali-kali mereferensikan filem-filem horor ingkang asring sami kaliyan kahananipun. Konsep punika dipunlajengaken lan bertahan ngantos sekuelipun.[5][6] Craven ugi asring berkolaborasi kaliyan Sean S. Cunningham ing filemografi. Ing filem kawiwitan Craven, The Last House on the Left Cunningham linggih minangka produser. Lajeng ing filem Craven ingkang paling dipuntepang, A Nightmare on Elm Street, Cunningham nyutradarai salah satunggaling adegan kejar-kejaran, utawi boten dipunkredit. Kalihkarakter punika, Freddy Krueger lan Jason Voorhees tampil sami kaliyan ing filem slasher taun 2003 Freddy vs. Jason kaliyan posisi Cunningham minangka produser lan penyerat skenario filem Friday the 13th), Victor Miller, dipunkredit minangka ndamel karakter. Lajeng ing filem remake The Last House on the Left, Craven lan Cunningham sami-sami linggih minangka produser. Lewat Twitteripun, Craven wicanten badhé ndamel sekuel Scream ingkang kaping sekawan.[7]

Pangaji-aji lan Nominasi[besut | besut sumber]

Ngantos karieripun, Craven nampi sanga pangaji-aji filem lan tiga nominasi

Ing taun 1977, piyambakipun memenangaken 'Prize of the International Critics' Jury' ing "Sitges - Catalonian International Film Festival" kanggé filemipunThe Hills Have Eyes. Ing taun 1985, filem horor A Nightmare on Elm Street menangaken 'Critic's Award' ing "Avoriaz Fantastic Film Festival".

Ing taun 1992, Brussels International Festival of Fantasy Film maringi Pegasus Audience Award untuk thriller The People Under the Stairs. Fantasportonipun menangaken International Fantasy Film Award untuk Skenario Terbaik sawetara Best Film Award ditujukan kanggé New Nightmare, filem kapungkasan A Nightmare on Elm Street. Piyambakipun ugi dinominasiaken kanggé Best Film kanggé filemipun Shocker ing taun 1990.

Gérardmer Film Festival maringi Grand Prize di '97, kanggé filemipun Scream. Piyambakipun dinominasiaken minangka Best Director kanggé Scream ing AMPAS, USA, taun 1997.

Ing taun 2006, piyambakipun dipunparingake déning Spike TV's Scream yaitu Mastermind Award. Pangaji-aji punika dipunserahaken dateng Neve Campbell.

Bibliografi[besut | besut sumber]

Tahun Judhul
1999 Fountain Society

Filmografi[besut | besut sumber]

Wes Craven Presents[besut | besut sumber]

Sutradara[besut | besut sumber]

Tahun Judhul Keterangan
1972 The Last House on the Left
1977 The Hills Have Eyes
1978 Stranger in Our House TV
The Evolution of Snuff
1981 Deadly Blessing
1982 Swamp Thing
1984 Invitation to Hell TV
A Nightmare on Elm Street
1985 Chiller TV
The Hills Have Eyes Part II
The New Twilight Zone TV series
1986 Casebusters TV
Deadly Friend
1988 The Serpent and the Rainbow
1989 Shocker
1990 Night Visions TV
1991 The People Under the Stairs
1992 Nightmare Cafe TV Series
1994 Wes Craven's New Nightmare
1995 Vampire in Brooklyn
1996 Scream
1997 Scream 2
1999 Music of the Heart
2000 Scream 3
2005 Cursed
Red Eye
2006 Paris, je t'aime
2007 Agitation
2010 My Soul to Take Pos-produksi
Scream 4

Aktor[besut | besut sumber]

Year Title Role Notes
1994 Wes Craven's New Nightmare Himself
1996 Scream "Fred" (School Janitor/Freddy Look-a-like) Cameo (uncredited)
1997 Scream 2 Camera Man (uncredited)
2001 Jay and Silent Bob Strike Back Himself Cameo
2005 Inside Deep Throat Himself
2006 Paris, je t'aime Vampire's Victim (uncredited)
2007 The Tripper Top hat-wearing hippy Cameo
2008 Diary of the Dead Voice on radhio Cameo

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Wes Craven