Wedhus domestik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Wedhus saka kebun binatang

Wedhus domestik utawa mung wedhus (Capra aegagrus hircus) iku subspesies saka C. aegagrus dipunjinakaken saka wedhus alam bébas saka Asia Kidul-kulon lan Eropah Wétan . Wedhus kasebut minangka anggota kulawarga kewan Bovidae lan kulawarga Caprinae sing kalebu kulawarga, tegese ana gandheng cenenge karo wedhus kasebut . Ana liwat 300 béda anakan saka wedhus. [1] Iki minangka salah sawijining spesies kewan sing paling tuwa, miturut bukti arkeologis manawa peternakan paling wiwitan kedadeyan ing Iran kanthi 10.000 kalender kalibrasi taun kepungkur. [2]

Wedhus sing nyebut pola tan duwe pigmen pigmen kanthi lengkap karo pheomelanin (pigmen samak / coklat). Alel sing kode kanggo pola iki dununge ana ing lokomotom genom domba agouti . Iki pancen dominan kanggo kabeh alel liyane ing lokus iki. Ana macem-macem gen modifikasi sing ngontrol pigmen warna tan sing nyata, mula wedhus kanthi pola tan bisa duwe jas wiwit putih murni nganti abang tuwa.

Gladri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Hirst, K. Kris. "The History of the Domestication of Goats". About.com. Accessed August 18, 2008.
  2. Zeder, Melinda A.; Hesse, Brian (2000). "The Initial Domestication of Goats (Capra hircus) in the Zagros Mountains 10,000 Years Ago". Science. 287 (5461): 2254. Bibcode:2000Sci...287.2254Z. doi:10.1126/science.287.5461.2254.