Wedhi kèngser

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Wedhi Kèngser iku laladan kang kawangun saka menebing wedhi kang mili ing kali. Wedhi kèngser wujud tembung camboran kang dumadi saka rong tembung nanging duwé teges siji, ya iku saka tembung Wedhi kang tegesé pasir, gesik, grosok lan tembung kéngser tegesé pindhah papan, ngalih papan.

Dadi wedhi kèngser tegesé sawijing lemah utawa papan kang kadadéan saka wedhi kang nglumpuk utawa menep ing tengah utawa pinggir kali banjur ndadèkaké sawijining dharatan. Jaman biyèn lemah wedhi kèngser didadèkaké sawah utawa tegalan minangka kanggo tetanèn para warga sakiwa tengené kali, nanging wektu saiki lemah wedhi kèngser wis padha dadi wewangunan omah, amarga kang ndunungi wis saya kebak, mligi ana ing kutha.

Wedhi kèngser uga minangka sawijining pérangan gerak jogèd Jawa utawa beksa, ya iku pindhah mengiwa utawa pindah menengen.

Pranala njaba[besut | besut sumber]