Webtoon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Wèbtoon (Hangul: 웹툰) minangka jinis komik digital kang asalé saka Korèa Kidul. Nalikia diwiwiti Webtoon biasané ora dingerteni ing njaba negara. Anané popularitas internasional marang webtoon iku amarga akèh babagan manhwa kang diwaca ing punsel pinter. Manhwa utawa komik Korèa Kidul digital muncul minangka mèdium kang gampang ditemoni lan dinggo kabèh wong. Publikasi manhwa ing Korèa Kidul wis mudhun. Jumlah materi kang diterbitaké ing wangun webtoon saiki jumlahé wis padha karo kang diterbitaké cithak.[1]

Sujarah[besut | besut sumber]

Warta wèb Korèa Daum nggawé layanan webtoon kang dikenal minangka Daum Webtoon ing taun 2003 lan banjur Naver uga manut karo ngetokaké Naver Webtoon ing taun 2004.[2] Layanan iki kanthi rutin ngeculaké webtoon kang kasedhiya gratis. Miturut David Welsh saka Bloomberg, kang duwèni akun komik luwih saka seprapat dodolan buku ing Korèa Kidul. Dènè luwih saka 3 yuta naraguna Korèa mbayar ngakses manhwa online lan 10 yuta naraguna maca webtoon gratis. Ing wulan Juli 2014, Naver wis nerbitaké 520 webtoon nalika Daum wis nerbitaké 434. Wiwit awal taun 2010, layanan kaya ta TappyToon lan Spottoon wiwit resmi nerjemahaké webtoon menyang basa Inggris, lan sawetara penerbit Korea kaya Lezhin lan Toomics uga nerjemahaké[3][4] Contoné wèbtoon populèr kang wis diterjemahaké ing basa Inggris yaiku Lookism, Tales of Unusual, God of High School, Untouchable, Cells Yumi, Noblesse, lan The Tower of God. Ing taun-taun pungkasan, webtoon iki wis èntuk popularitas ing pasar Kulon, saingan karo manga Jepang. Ing jaman kepungkur, iki dipérang dadi rong peringkat: Kabèh (webtoon cocog kanggo kabèh umur) lan 18 (Ora ana kang umur 18 taun diwaca kanggo maca webtoon iki). Wiwit Mei 2019, sistèm peringkat wèbtoon ditindakaké. Disebutaké 10 platform kalebu Naver lan Daum bakal melu. Rating kasebut samesthiné bakal △ Kabeh △ 12 taun utawa luwih lawas utawa 15 taun utawa luwih lawas 19 taun (18 taun) utawa luwih lawas.[5]

Webtoon pisanan padha komik asli kang diunggah menyang Internet, biasané diformat ing tata letak kaca siji. Kanthi anané majuné tèknologi, panulis bisa nggunakaké èfèk animasi lampu kilat. Peningkatan preloading ditambahaké penulis bisa nganggo tata letak vèrtikal kanthi nggulung. Bèda karo komik kanthi komposisi panèl kang kebeg, nggulung bisa nampilaké panèl anyar. Iki nggawé wèbtoon cocog kanggo perwakilan bertahap lan terus, saéngga maca webtoon dadi luwih nyenengaké.[6] Kanthi anané punsèl lan tablèt, webtoon uga pindhah menyang platform anyar kaya ta aplikasi. Ana uga swara kang dikenalaké kanggo nduwé èkspresi lan nada liyané, uga gerakan interaktif kanggo nggawé kasenengan lan mènèhi perhatian menyang objèk tartamtu kanggo pamirsa.[7] Sadurunge taun 2014, umume webtoon mung kasedhiya ing Inggris liwat terjemahan penggemar ora resmi. Ing wulan Juli 2014, Baris subsidiar Naver wiwit nerbitake terjemahan saka webtoon populer menyang Inggris liwat layanan WEBTOON.[7]

Wèbtoon adaptasi[besut | besut sumber]

Medium Titles
Film APT (아파트) (2006)

Dasepo Naughty Girls (다세포 소녀) (2006)

Tazza: The High Rollers (타짜) (2006)

Le Grand Chef (식객) (2007)

Hello, Schoolgirl (순정만화) (2008)

BABO|BA:BO (바보) (2008)

Le Grand Chef 2: Kimchi Battle (식객 2: 김치 전쟁) (2010)

Moss (film)|Moss (이끼) (2010)

Pained (통증) (2011)

Late Blossom (그대를 사랑합니다) (2011)

The Neighbor (2012 film)|The Neighbor (이웃사람) (2012)

26 Years (film)|26 Years (26년) (2012)

The Five (film)|The Five (더 파이브) (2013)

Fists of Legend (전설의 주먹) (2013)

Secretly, Greatly (은밀하게 위대하게) (2013)

Fashion King (film)|Fashion King (패션왕) (2014)

Tazza: The Hidden Card (타짜: 신의 손) (2014)

Inside Men (film)|Inside Men (내부자들) (2015)

The Chase (2017 film)|The Chase (반드시 잡는다) (2017)

Along with the Gods: The Two Worlds (신과 함께-죄와 벌) (2017)

Steel Rain (강철비) (2017)

Cheese in the Trap (film)|Cheese in the Trap (치즈 인더 트랩) (2018)

Along with the Gods: The Last 49 Days (신과 함께-인과 연) (2018)

Television The Great Catsby (위대한 개츠비) (2007)

Gourmet (TV series)|Gourmet (식객) (2008)

Mary Stayed Out All Night (매리는 외박중) (2010)

Aridong's Last Cowboy (아리동 라스트 카우보이) (2010)

Always Low Prices Cheollima Mart (쌉니다 천리마 마트) (2010)

Bridal Mask (각시탈) (2012)

Misaeng (TV series)|Misaeng (미생) (2014)

A Girl Who Sees Smells (냄새를 보는 소녀) (2015)

Orange Marmalade (TV series)|Orange Marmalade (오렌지 마말레이드) (2015)

Cheese in the Trap (TV series)|Cheese in the Trap (치즈인더트랩) (2016)

Hey Ghost, Let's Fight (싸우자 귀신아) (2016)

The Man Living in Our House (우리집에 사는 남자) (2016)

Save Me (South Korean TV series)|Save Me (구해줘) (2017)

What's Wrong with Secretary Kim (김비서가 왜 그럴까) (2018)

Gangnam Beauty (내 아이디는 강남미인) (2018)

Your House Helper (당신의 하우스헬퍼) (2018)

Tale of Fairy (계룡선녀전) (2018)

Her Private Life (TV series)|Her Private Life (누나팬닷컴) (2019)

Love Alarm (좋아하면 울리는) (2019)

Hell Is Other People (타인은 지옥이다) (2019)

Pegasus Market (쌉니다 천리마마트) (2019)

Extraordinary You (어쩌다 발견한 하루) (2019)

The Tale of Nokdu (조선로코 녹두전) (2019)

Itaewon Class (이태원 클라쓰) (2020)

Memorist (메모리스트) (2020)

Welcome (TV series)|Welcome (어서와) (2020)

Rugal (TV series)|Rugal (루갈) (2020)

Mystic Pop-up Bar (쌍갑포차) (2020)

Sweet Home (TV series)|Sweet Home (스위트홈) (2020)

Backstreet Rookie (편의점샛별이) (2020)

Game Berkanix (베르카닉스) (2009)

Tower of God (신의 탑) (2013)

The God of High School (갓 오브 하이스쿨) (2015)

The Sound of Heart (마음의소리) (2016)

Denma|Denma with NAVER WEBTOON (덴마) (2016)

Noblesse (manhwa)|Noblesse with NAVER WEBTOON (노블레스) (2017)

Densinma with NAVER WEBTOON (덴마+신도림+마왕이 되는 중2야) (2019)

Animated series Welcome to Convenience Store (와라! 편의점) (2012)

Story of Miho (미호이야기)

Notjima Jeongshinjul (놓지마 정신줄) (2014)

Noblesse (manhwa)|Noblesse (노블레스: 파멸의 시작) (2015)

Noblesse (manhwa)|Noblesse: Awakening (노블레스: Awakening) (2016)

Tales of the Unusual (기기괴괴) (2019)

The God Of High School (2020)

Tower of God (2020)

Noblesse (2020)

Theatre The Great Catsby (위대한 개츠비) (2007)

BABO|BA:BO (바보)

Hello, Schoolgirl (순정만화)


Brand/ Merchandise Marine Blues (마린블루스)

Welcome to Convenience Store (와라! 편의점)

The Sock Monster (양말 도깨비)

Yesterday, Today, and Tomorrow (어제, 오늘 그리고 내일)

OVA Let's Play [8]

My Giant Nerd Boyfriend [9]

Ing Indonèsia lan Thailand[besut | besut sumber]

Format webtoon kang ngalami owah-owah iku uga wis nggedhèkaké menyang negara liya kanthi macem-macem distributor kang nawakaké webtoon asli supaya dipertal ing basa liya. Ora mung iku, uga mènèhi platform kanggo sapa baé kang pengen nggambar ing wèbtoon. Indonèsia lan Thailand wis dadi pasar gedhé kanggo indhustri wèbtoon karo Naver lan Comico kang nawakaké marang webtoon lan judhul supaya dipertal ana kanthi lengkap ing rong negara kasebut. Sawetara wèbtoon kang digawé ing Indonèsia lan Thailand malah wis nerjemahake lan diterbitaké negara manca kaya ta Eggnoid. Viètnam ngluncuraké portal wèbtoon pisanan, Vinatoon, kang nawakaké irah-irahan jarwan saka Daum Webtoon lan Mr. Blue kanthi ancas mbukak pasar liyané.[10]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Noh, Sueen. ""To Be or Not to Be, That Is the Question": What Is Happening with Korean manga, (Manhwa), Today?" International Journal of manga Art (IJOCA) 9.2 (2007): n. pag. International Journal of manga Art (IJOCA)
  2. Herald, The Korea (2014-05-25). "Korean webtoons going global". www.koreaherald.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-06-04.
  3. Lee, Jun-Youb (2015-04-03). "Startup Battles Naver in English Webtoons". WSJ (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-06-04.
  4. Herald, The Korea (2015-11-18). "Rolling Story takes Korean webtoons to global audience". www.koreaherald.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-06-04.
  5. "웹툰 속 '극단적 선택' 표현…네이버·다음 등 '웹툰 등급제' 시행 예정". 세계일보 (ing basa Korea). 2019-05-14. Dibukak ing 2020-06-04.
  6. Han, Chang-wan (2012-06-30). 애니메이션 연구6(Animation studies6). 한국 애니메이션 학회(Korean cartoon and animation studies). pp. 124–139.
  7. a b Jang, Wonho; Song, Jung Eun (2017-08-31). "Webtoon as a New Korean Wave in the Process of Glocalization". Kritika Kultura (ing basa Inggris). 0 (29): 168–187. doi:10.13185/KK2017.02908. ISSN 2094-6937.
  8. https://www.youtube.com/watch?v=Xs77j5v7lx8&list=PLhk8LovViFgvhXcmE1OVMQ7kJi63vmdSf
  9. https://www.youtube.com/watch?v=LkXjEfXqRZg&list=PLhk8LovViFguO2XI-P3x9qxuW9gTqvBS0
  10. "台灣線上原創漫畫發威,看LINE WEBTOON和comico如何經營IP|數位時代". 數位時代. 2018-03-27. Dibukak ing 2020-06-06.