Wacana

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wacana

Wacana yaiku unsur gramatikal kang paling dhuwur ing tataran linguistik [1]. Kanthi teges liya, wacana yaiku unsur gramatikal kang luwih dhuwur saka tembung, frasa, klausa, lan ukara [2]. Wujuding wacana yaiku paragraf utawa alenia [3].

Kang kudu ana ing wacana[sunting | sunting sumber]

Kang kudu ana ing wacana[4]:

  • Implikatur konvensional lan implikatur percakapan
  • Konteks wacana: situasi, pawicara, ppangrungon, titi wanci, papan panggon [5], adhegan, topik, kadaden, bentuk amanat, kode, lan sarana
  • Kohesi lan koherensi
  • Topik, tema, lan irah-irahan
  • Referensi lan inferensi
  • Skemata

Kang diarani kohesi yaiku hubungan winantara ukara ing sajrong wacana minangka saka gramatikal utawa leksikal. Dene kang diarani koherensi yaiku wicantenan kanthi rapi ing kanyatan lan gagasan, fakta lan ide kang dadi runtutan kang logis supaya pesene ing sajroning wacana dadi gampang dingerteni.

Deleng Uga[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

http://www.tutor.com.my/stpm/wacana.htm

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kurniati, Endang. 2009. Sintaksis Basa Jawa. Semarang: Griya Jawi
  2. ^ Sasangka, Catur Wisnu. 1992. Paramasastra Gagrak Anyar. Yogyakarta: Duta Wacana University Press
  3. ^ Sutrisno. 1982. Pathining Basa Jawa. Semarang: Mutiara Permatawidya
  4. ^ http://id.wikibooks.org/wiki/Bahasa_Indonesia/Wacana (kajupuk tanggal 22 Februari 2011)
  5. ^ http://www.tutor.com.my/stpm/wacana.htm (kajupuk tanggal 22 Februari 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wacana&oldid=829556"