Wacana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wacana

Wacana ya iku unsur gramatikal kang paling dhuwur ing tataran linguistik [1]. Kanthi teges liya, wacana ya iku unsur gramatikal kang luwih dhuwur saka tembung, frasa, klausa, lan ukara [2]. Wujuding wacana ya iku paragraf utawa alenia [3].

Kang kudu ana ing wacana[besut | besut sumber]

Kang kudu ana ing wacana[4]:

  • Implikatur konvensional lan implikatur percakapan
  • Konteks wacana: situasi, pawicara, ppangrungon, titi wanci, papan panggon [5], adhegan, topik, kadaden, bentuk amanat, kode, lan sarana
  • Kohesi lan koherensi
  • Topik, tema, lan irah-irahan
  • Referensi lan inferensi
  • Skemata

Kang diarani kohesi ya iku hubungan winantara ukara ing sajrong wacana minangka saka gramatikal utawa leksikal. Dene kang diarani koherensi ya iku wicantenan kanthi rapi ing kanyatan lan gagasan, fakta lan ide kang dadi runtutan kang logis supaya pesene ing sajroning wacana dadi gampang dingerteni.

Deleng Uga[besut | besut sumber]

Pranala Jaba[besut | besut sumber]

http://www.tutor.com.my/stpm/wacana.htm

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Kurniati, Endang. 2009. Sintaksis Basa Jawa. Semarang: Griya Jawi
  2. ^ Sasangka, Catur Wisnu. 1992. Paramasastra Gagrak Anyar. Yogyakarta: Duta Wacana University Press
  3. ^ Sutrisno. 1982. Pathining Basa Jawa. Semarang: Mutiara Permatawidya
  4. ^ http://id.wikibooks.org/wiki/Basa_Indonesia/Wacana (kajupuk tanggal 22 Februari 2011)
  5. ^ http://www.tutor.com.my/stpm/wacana.htm (kajupuk tanggal 22 Februari 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wacana&oldid=972273"