Virus Rubéla

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Virus Rubéla
Rubella virus 10221 lores.jpg
Wujud virus rubela
Rubella Dgk kind mitroeteln.jpg
Virus rubela menimbulkan bercak merah padha kulit

Virus rubéla ya iku virus kang nyebabaké campak jerman (jerman mung simbul) kang nyerang bocah-bocah, wong diwasa, lan uga wong meteng.[1] Virus rubela bisa nyerang pérangan saraf utawa otek kang banjur nyerang kulit kang katandai anané titik-titik abang kaya campak biyasa.[1] Virus iki asalé saka kuluwarga virus Togaviridae lan gènus Rubivirus.[1]

Habitat[besut | besut sumber]

Lumrahé, virus rubela urip ing laladan tropis, subtropis, lan ing laladan kang duwni mangsa semi.[1]

Penularan[besut | besut sumber]

Virus rubela bisa nular lumantar riyak penderita kang mlebu ing awake wong liya.[2] Saliyané iku, virus iki uga nular lumantar cuwèran awak kaya ta kringat.[2] Yèn daya tahan awak kuwat, virus mau bakal mati.[2] Nanging suwalike, yèn daya tahan awak lemes mula virus bakal mlebu ing awak.[2] Virus rubela ora duwé perantara ing panularane, nanging panularane bisa kadadéan lumantar udara.[2] Virus rubela bisa ngrembaka ing sèl-sèl kang nglapisi pérangan mburi gorokan lan irung.[2] Virus iki uga bisa nyebar lumantar ilèn getih utawa sistem getah bening ing pérangan awak liyané, kaya ta:[2]

Mangsa inkubasi[besut | besut sumber]

Mangsa inkubasi virus iki kawiwitan kathi anané gejala flu entheng nganti anané titik-titik abang ing kulit.[1] Mangsa inkubasi bisa kedadeyan kanthi wektu 7-20 dina.[1]

Efek[besut | besut sumber]

Efek kang ditimbulake virus rubela ya iku panas kanthi suhu kang luwih dhuwur, flu, ngelu-ngelu, kepéngin mutah, lemes, oto kemeng, lan nimbulake titik-titik abang ing kulit.[3] Lumrahé, titik-titik abang kang ditimbulake kawiwitan saka rai, banjur nyebar ing sekabehing awak.[3] Kelenjar getah bening kang ana ing mburi kuping (poustauricula), tengkuk (subbocipital), lan gulu (cervical) bakal gedhé.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Rubella, www.mail-archive.com. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.
  2. ^ a b c d e f g Rubella Virus, measles.emedtv.com. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.
  3. ^ a b c Gershon, Anne.(2005). Rubella (German Measles). Harrisons's Principles of Internal Medicine 16th. McGraw-Hill.

Cithakan:Lelara-stub