Vindaloo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Vindaloo
Vindalho.jpg
Pork vindaloo, served in a Goan-style Indian restaurant
Jeneng liyanéVindalho
JinisCurry
AjanganMain course
Panggonan asalIndia
Tlatah utawa prajaGoa & Kerala
Woworan pokokPork, vinegar, sugar, ginger, spices, chili peppers
Buku masakan: Vindaloo  Médhia: Vindaloo

Vindaloo utawa vindalho minangka sawijining panganan kari India adhedhasar ing panganan saka Portugis ya iku Carne de vinha d'alhos sing misuwur ing tlatah Goa, Vasai, cedhak Konkan, Kerala lan tlatah liyané ing India. [1] [2] Iki ditepungi sacara global ing wujud olahan India Inggris minangka kari omah lan menu restoran India, lan asring dianggep sesuguh sing enak, pedhes. Iki biasané digawé karo daging babi, nanging bisa diganti karo daging apa waé, kalebu daging sapi, daging wedhus, utawa iwak pitik, utawa tahu. [3]

Sajarah[besut | besut sumber]

Unsur standar masakan Goan sing asal'e saka carne de vinha d'alhos Portugis (sacara harfiah "daging ing marinade ing anggur bawang putih"), vindaloo minangka panganan daging (biasané daging babi) diasinake ing anggur lan bawang putih. [2] Struktur dhasar ing panganan Portugis yaiku bahan mentah "wadi" saka pelaut Portugis, dikempalken ing tong kayu saka lapisan babi daging babi lan bawang putih, lan dikum ing anggur abang . Iki "Indiaisasi" dening jutu masak Goan lokal kanthi sesulih cuka sawit kanggo anggur abang, lan tambahan lada abang garing kanthi rempah-rempah tambahan. Iki ngrembaka dadi sajian "vindaloo" sing lokal lan gampang diujaraké. [4]

Versi vindaloo India lan versi Inggris adhedhasar daging sing diasinaké ing cuka, gula, jaé seger lan rempah-rempah, banjur masak kanthi bumbon liyané. [2]

Nyepakaké[besut | besut sumber]

Vindaloo dipangan karo sega
Vindaloo ing piring

Warung ing Goa sing nawakaké masakan tradisional Goan ngladeni vindaloo karo daging babi, yaiku resep asli. Pasugatan kasebut dipopulerake dening tukang masak Goan (sing disenengi dening Inggris, amarga ora duwé masalah ing pawon lan bar nalika nangani daging sapi, daging wedhus, daging babi utawa alkohol) ing padunung Inggris lan pelapik laut . Versi resep Kerala iki kalebu panggunaan kulit wit kèlor (moringa), sing dipercaya mbantu nyerna. Restoran ing wilayah liya ing India ngladeni vindaloo karo pitik utawa wedhus, sing asring dicampur karo kenthang rajang. Sanajan tembung aloo (आलू) tegesé kenthang ing Hindi, [5] (amarga jeneng kasebut minangka adhaptasi saka frasa Portugis tanpa etimologi Hindi) vindaloo tradisional ora kalebu kenthang.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. Taylor, Anna-Louise (11 October 2013). "Curry: Where did it come from?". BBC Food. Diarsip saka sing asli ing 11 December 2014. Dijupuk 17 December 2014. 
  2. a b c "Indal (Vindaloo)". The East Indian Community. Diarsip saka sing asli ing 5 July 2015. Dijupuk 13 July 2015. 
  3. Peters-Jones, Michelle. "Indian Classics – Vindalho de Galinha (Chicken Vindaloo)". The Tiffin Box. Diarsip saka sing asli ing 13 July 2015. Dijupuk 13 July 2015. 
  4. "How to cook a vindaloo – students learn from the best". University of West London. Diarsip saka sing asli ing 9 November 2012. Dijupuk 26 October 2012. 
  5. "Hindi/English/Tamil Glossary". Pravasidesi's Tiffin box. Diarsip saka sing asli ing 17 October 2012. Dijupuk 26 October 2012.