Ugali

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

[1]

Ugali karo daging sapi lan saus
Wanita Yawo nyiyapake ugali kanggo kumpul akeh.

Ugali, uga dikenal minangka pap ugali, nsima lan nshima, jinis jagung glepung bubur ing Afrika. [2] Kutha iki uga dikenal minangka ngima, obusuma, obuchima, kimnyet, nshima, mieliepap, phutu, Sadza, kwon, gauli, Gima, isitshwala, lan jeneng liyané. Nsima kadang digawe saka unga liyane, kayata millet utawa sorghum glepung, lan sok nyampur karo singkong glepung.[butuh sitiran] Iki masak ing banyu sing nggodhok utawa susu nganti konsistensi kaya adonan sing kaku utawa kuwat.

Jagung dikenalake menyang Afrika saka Amerika antarane abad kaping 16 lan 17. Sadurunge iki, sorgum lan millet minangka sereal pokok ing sebagian besar Afrika Sub-Sahara . Jagung gampang ditampa dening petani Afrika amarga budidaya mirip banget karo sorgum nanging kanthi panen sing luwih dhuwur. Pungkasane, jagung sorghum sing dipindhahake minangka sereal utami ing kabeh wilayah kajaba wilayah sing luwih garing. Ganti lengkap tanduran iki karo jagung kedadeyan ing pungkasan abad kaping rong puluh. [3] Ing Malawi, dheweke duwe paribasan 'chimanga ndi moyo' sing jarake 'jagung iku urip'. [4] Nshima / nsima isih digawe saka tepung sorghum, sanajan umume ora bisa ditemokake. Ubi kayu sing uga dikenalake saka Amerika, uga bisa digunakake kanggo nggawe nshima / nsima, kanthi eksklusif utawa dicampur karo glepung jagung. Ing Malawi nsima digawe saka singkong (chinangwa) dilokalisasi ing wilayah lakeshore, nanging yen panen jagung kurang, nsima singkong bisa ditemokake ing saindenging negara. [5]

Tuo Zaafi lan sup ayoyo
Sajian uphuthu (sisih tengen) disajik nganggo skop (daging saka endhas sapi)

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "How to prepare ugali/posho". Yummy (ing basa Inggris). 2015-05-04. Dibukak ing 2018-08-23.
  2. "Ugali - a Kenyan cornmeal porridge". Taste Of The Place (ing basa Inggris). 2017-10-16. Dibukak ing 2018-08-23.
  3. McCann 2009.
  4. "Food & Daily life". Our Africa. Dibukak ing 7 May 2015.
  5. Emma Kambewa (November 2010). "Cassava Commercialization in Malawi" (PDF) (MSU International Development Working Paper). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2016-03-04.