Menyang kontèn

Teleskop Hubble

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Teleskop Hubble katon saka Pesawat Ulang Alik Atlantis nalika Misi Servis 4 (STS-125) taun 2009, misi pungkasan lan pungkasan.
Teleskop Njaba Angkasa Hubble dideleng saka Montor mabur Ulang-alik Columbia suwéné Misi Servis 3B (STS-109)

Teleskop Hubble iku siji teleskop njaba angkasa kang ana ing orbit bumi. Jeneng Hubble dijupuk saka jeneng èlmuwan misuwur Amérika, Edwin Hubble kang uga wujud panemu Hukum Hubble. Diluncuraké ing orbit bumi rendah ing taun 1990 lan isih dioperasi, teleskop iki dudu teleskop ruang angkasa sing sepisanan, nanging minangka salah sawijining sing paling gedhé lan paling serbaguna, sing misuwur minangka alat riset sing penting banget lan anugerah hubungan masyarakat kanggo astronomi.

Hubble nduwéni pangilon kanthi dhuwur 2,4 méter lan papat instrumén utama sing diamati ing ultraviolet, spèktrum kasatmata (katon), lan infra abang cèdhak wilayah spektrum èlèktromagnètik. Orbit Hubble ngluwihi distorsi atmosfèr bumi ndadèkaké bisa njupuk gambar kanthi résolusi dhuwur bangét kanthi cahya latar sing luwih murah tinimbang teleskop adhédhasar lèmah. Teleskop iki wis ngrekam sawètara gambar cahya katon paling rinci sing nyedhiyani tampilan jèro ményang angkasa. Akéh pengamatan Hubble wis nggawa terobosan ing Astrofisika kayata Hukum Hubble nemtokake tingkat èkspansi alam semesta.

Teleskop Hubble dibangun dèning badan antariksa Amérika Sarékat, NASA kanthi kontribusi saka Badan Antariksa Éropa (ESA). Space Telescope Science Institute (STScI) milih targèt Hubble lan ngolah data sing diasilaké, nalika Goddard Space Flight Center ngontrol pèsawat ruang angkasa.[1] Teleskop antariksa diusulaké wiwit taun 1923. Hubble didanai ing taun 1970 kanthi proposal paluncuran ing taun 1983, nanging proyek kasébut kena keterlambatan tèknis, masalah anggaran, lan bencana Challenger ing taun 1986. Teleskop kasebut pungkasané diluncuraké dèning Discovery ing taun 1990, nanging pangilon utama ora digarap kanthi bener lan nyebabake abèrasi bola sing ngrusak kemampuan teleskop. Optik teleskop ditingkataké kanthi misi perbaikan ing taun 1993.

Hubble minangka siji-sijiné teleskop sing dirancang kanggo dijaga ing antariksa dèning astronot. Lima misi antar-jemput wis ndandani, nganyaraké lan ngganti sistem ing teleskop, kalèbu kabéh limang instrumén utama. Misi kaping lima dibatalake amarga alasan kèamanan sawisé bèncana Columbia (2003), nanging administrator NASA Michael D. Griffin nyètujoni misi layanan kaping lima sing rampung ing 2009. Teleskop Hubble beroperasi ing taun 2020 lan bisa tahan nganti 2030-2040.[2] Penggantine yaiku teleskop ruang angkasa James Webb (JWST) sing diluncurake ing Desember 2022.[3]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Hubble Essentials". HubbleSite.org. Diarsip saka asliné ing 2016-03-03. Dibukak ing 3 Maret 2016.
  2. "Four years after final service call, Hubble Space Telescope going strong". CBS News. 30 Mèi 2013. Dibukak ing 3 Juni 2013.
  3. "NASA Completes Webb Telescope Review, Commits to Launch in Early 2021". NASA. 27 Juni 2018. Diarsip saka sing asli ing 2020-03-14. Dibukak ing 28 Juni 2018.