Slatko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Slatko
Slatko fragaria vesca sumske jagode woodland strawberry Vlasotince.jpg
Slatko with woodland strawberries
JinisDessert topping
Panggonan asalBulgaria, Serbia and the Balkans
Woworan pokokFruit or rose petals
Buku masakan: Slatko  Médhia: Slatko

Slatko ( Basa Serbia: слаткō / slatkō, Basa Makedonia: слатко, Bulgari: сладко , sing artine "manis") yaiku woh-wohan sing lancip sing digawe saka kelopak woh utawa mawar ing masakan Bulgaria, Makedonia, lan Serbia . Meh kabeh jinis woh bisa digunakake, kayata stroberi liar, blueberry, plum lan ceri . Biasane, kabeh tamu ing omah Bulgaria lan Serbia disambut nganggo sendok slatko / sladko lan secangkir banyu sanalika lungguh. Tamu khusus sing diajeni ditawani kaping pindho, sanajan tamu bisa njaluk rasa liyane, kanggo ngurmati wong sing duwe omah. Kanggo rasa nomer loro, sendok liyane kudu digunakake. Nyuwun kaping telune, yen ora ditawakake, dianggep minangka tumindak sing ora bener, sanajan biasane diwenehake. Utawa, kanthi cara sing padha, para tamu bisa uga ditawani madu (utawa dijaluk milih). Sadurunge nggawe Yugoslavia, tradhisi slatko umum lan nyebar ing Serbia sejarah, kidul Sava lan Danube lan ora dingerteni ing Vojvodina utawa bagean liyane ing Kekaisaran Austro-Honggari .Slatko digunakake minangka topping kanggo es krim lan trabasan wafel, lan kanggo ngisi pancake.