Serat Darmagandhul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Serat Darmagandhul iku sawijining karya Sastra Jawa anyar wujud gurit tembang macapat kang nyaritakaké kabedhahé karajan Majapahit déning wadya Demak kang diréwangi déning Walisanga.

Darmagandhul tinulis déning Ki Kalamwadi, ing dina Sabtu Legi, 23 Ruwah 1830 Jawa (utawa candra sangkala Wuk Gunèng Ngèsthi Nata). Sapérangan ana kang duwé panemu yèn pengarang sayektiné ya iku Ranggawarsita kanthi sesulih pseudonim Kalamwadi, kang sajeroning basa Jawa bisa ateges kabar (kalam) kang winadi (wadi). Karya iki tinulis ing wangun dialog, kang dumadi antara Ki Kalamwadi lan muridé, Darmagandhul.

Dialog diwiwiti saka pitakonan Darmagandhul marang guruné ngenani kapan dumadiné owah-owahan agama ing Jawa. Disebutaké yèn Ki Kalamwadi banjur mènèhi katrangan-katrangan dhedhasar pratélan saka guruné kang asmané Radèn Budi. Carita lan ajaran kang dijlèntrèhaké déning Ki Kalamwadi ngamot warna-warna bab; antarané runtuhé karajan Majapahit, peran Walisanga lan tokoh-tokoh liyané ing wiwitan mangsa peralihan Majapahit-Demak, topik-topik sajeroning ajaran agama Islam, sarta dumadiné benturan budaya anyar karo kapitayan lokal masarakat Jawa wektu semana.

Pamérangan isi[besut | besut sumber]

Miturut versi KRT Tandhanagara[1], Suluk Darmagandhul duwé 17 pupuh sajeroning 133 kaca, kanthi rincian kaya mau ing ngisor iki:

Pupuh I
Pupuh II
Pupuh III
Pupuh IV
Pupuh V
Pupuh VI
Pupuh VII
Pupuh VIII
Pupuh IX
Pupuh X
Pupuh XI
Pupuh XII
Pupuh XIII
Pupuh XIV
Pupuh XV
Pupuh XVI
Pupuh XVII

Dhandhanggula: 58 padha (bait)
Asmaradana: 88 padha
Dhandhanggula: 52 padha
Pangkur: 86 padha
Sinom: 43 padha
Dhandhanggula: 42 padha
Sinom: 63 padha
Pangkur: 176 padha
Asmaradana: 33 padha
Dhandhanggula: 58 padha
Mijil: 74 padha
Kinanthi: 33 padha
Megatruh: 37 padha
Pocung: 25 padha
Asmaradana: 21 padha
Girisa: 15 padha
Kinanthi: 41 padha

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Tandhanagara, K.R.T., Surakarta, 1959. Carita Adêge Nagara Islam Ing Dêmak Bêdhahe Nagara Majapahit. "Sadu Budi", Sala.

Pranala njaba[besut | besut sumber]