Lokomontip uwab

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Sepur uwab)
Lokomontip Rocket gawéané Stephenson taun 1829 sing menangaké tetandhingan Rainhill Trials ing jamané.
Lokomontip Uwab B-5112 ing Muséum Sepur, Ambarawa

Lokomontip uwab iku lokomontip sing tenagané nganggo uwab diasilaké saka mesin uwab. Sumber tenaga lokomontip iki arupa bahan-bahan sing gampang kobong kayata kayu bakar, batu bara utawa lenga. Lokomontip uwab wiwitan digawé déning Richard Trevithick surya 21 Pèbruari 1804, rong taun sabaré lokomontip ril digawé taun 1802 utawa lokomontip dalan digawé dhèwèké taun 1801.

Kawitané, lokomontip uwab dirembakakaké ing Britania Raya jroning abad ka-19 uga wahana ril dadi tetumpakan sing paling akèh dienggo nganti tengahing abad ka-20. Kawit purwaning taun 1900an, lokomontip iki alon-alon kaganti déning lokomontip listrik lan disel. Sepur ing Indonésia kawit taun 1867 ing Semarang wis nganggo lokomontip uwab sing akèh-akèhé gawéan Jerman, sanadyan ana uga sing gawéan Inggris, Amérika Sarékat lan Walanda.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lokomontip_uwab&oldid=941638"